ГЕРБ и БСП правят кастинг за депутати

Двете най-големи партии започнаха кастинг за депутати за следващия парламент. Очаква се около 60% от хората в листите да са нови лица. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след президентските избори предупредил ръководството на партията си, че на референдума избирателите са дали ясен знак за обновяване на политическата класа. В последните дни преди коледната ваканция депутати от мнозинството не скриха притеснението си, че едва ли ще имат шанс отново да са в парламента. В групата усилено се коментира, че този път Цветан Цветанов няма да има водеща роля при подредбата на листите, а с това щял да се занимава лично Борисов. Причината е, че в сегашното Народно събрание попаднали много случайни хора, чийто глас в пленарната зала въобще не се чувал. За сметка на това експертите в парламентарната група на ГЕРБ са твърде малко. Предстоял внимателен подбор на бъдещите депутати от партията на Борисов. Вече се събирали CV-та на нови претенденти, а лидерите на местни организации получили задача да търсят изявени професионалисти от различни обрасти, които да предложат в листите от гражданска квота. Тя щяла да е много по-голяма от досегашната, която стана печално известна с волните изяви на Методи Андреев. От ГЕРБ са категорични, че Андреев няма да намери място в техните листи за следващ парламент.

Още в първия работен ден шефът на столичната градска организация на БСП Калоян Паргов събра председателите на районни организации за да обсъдят критериите за нови депутати. В първите десет дни на февруари очаква да приключи кастингът за бъдещи парламентаристи. За 11 февруари е насрочена градската конференция, на която столичната организация ще подреди листата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова по коледните и новогодишни празници бе в САЩ при сина си. На „Позитано“ 20 очакват днешното й завръщане, за да ускорят подготовката за изборите. Нинова вече съобщи, че ще предложи промени в устава на партията, които ограничават депутатските мандати до три. Идеята й разгневи социалисти, които превърнаха пребиваването си в парламента в професия. Очаква се предложението на Нинова да бъде гласувано на конгреса на 4 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика