ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Нашето предложение за председател на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) е действащият главен прокурор Сотир Цацаров. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на съвместен брифинг с групата на "Обединени патриоти" в кулоарите на Народното събрание.

За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти, мотивира се Дариткова.

Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото, заяви колегата й Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи. Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник, добави Радев.

На практика имаме втори главен прокурор в лицето на шефа на КПКОНПИ и трябва да намерим човек със сходен профил, каза Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти", който обясни, че лично е водил първоначалните преговори с Цацаров. По думите му се е търсел човек, който да е "синя каска" и да е партийно необвързан и независим. Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме, разказа депутатът. Това, че сме се обединили около една професионална кандидатура за началник на агенция, в никакъв случай я прави политически обвързана, каза още Емил Димитров.

Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завършва и в същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател на Окръжен съд, а след това на Апелативен съд – Пловдив, а след това заел най-високата позиция в прокуратурата, добави Явор Нотев от "Обединени патриоти".

От "Воля" номинираха депутата от тяхната парламентарна група Симеон Найденов . Срокът за издигане на кандидатури изтича утре.

Коментари

Задължително поле