ГЕРБ и патриотите се разминаха и за вярата (обзор)

Искрен Веселинов

ВМРО искат българското знаме да се вее над всички храмове

Парите от хазната – на 4 транша

Коалиционните партньори в управлението ГЕРБ и Обединени патриоти се разминаха и по темата за вероизповеданията. Цветан Цветанов, заедно с Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ на 4 май внесоха промени в закона за вероизповеданията, което подразни патриотите. Хората на Каракачанов, Симеонов и Сидеров отговориха вчера със свой законопроект.

Искрен Веселинов от ВМРО подчерта, че целта е да се попречи на чужди държави да влияят върху вътрешната сигурност на страната чрез вероизповеданията. Амбицията на патриотите е да не се допусне радикализация на вероизповеданията.

Няма да се допуска изповядването на радикална идеология. Патриотите предлагат религиозните ритуали да се водят само на български език. Те искат българското знаме да се вее на всеки религиозен храм.

Българските вероизповедания трябва да бъдат крепител на българското национално единство, категоричен Веселинов.

И двата законопроекта предвиждат държавно субсидиране на религиите. Условието е вероизповеданието да е регистрирано и към него да принадлежи поне 1 % от населението на страната, на база резултатите от последното преброяване. В проекта на ГЕРБ, БСП и ДПС е посочено, че годишната субсидия не може да надхвърля 15 млн. лв. Подобно на партийната и тя ще се изплаща на 4 транша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика