ГЕРБ: Обещанията на БСП биха стрували 4.19 млрд. годишно

Доходите трябва да идват от работеща икономика, от модернизацията на страната и затова трябва да има конкретни мерки. Това заяви Томислав Дончев по време на пресконференция на ГЕРБ. Повод за изявлението бе анализ на предизборните обещания на БСП.

"Не веднъж ни питаха какво отличава нашата програма от тази на БСП по отношение на доходите", каза бившият вицепремиер Дончев.

"Ние считаме, изчислили сме, че ако всички тези мерки бъдат приложени, ще има реален ръст на доходите", посочи още той.

"Започваме с най-голямата мярка – увеличение на населението на България.

За да се достигне заветната цел от 8 млн., бих се радвал България да е 8 или 9 млн., населението трябва да се увеличи с 847 хил. души, за това са необходими 50 години. Като резултат от подобна мярка, не знам с какви стимули ще бъде постигната, това означава жените във фертилна възраст да бъдат извадени от пазара на труда", изчисли Томислав Дончев.

"Една от големите иновации е лансирането на 2 фонда - "Индустрия“ и "Иновации“, каза Дончев, но според него тази идея само на пръв прочит звучи добре, защото създава куп въпроси, които не срещат отговор. Томислав Дончев попита от къде ще се вземат 650 млн., 500 за единия фонд и 150 за другия, и за сметка на кой финансов разход ще бъдат тези средства. По думите му не е ясно по какъв начин ще се определят предприятията, на база на какви критерии и принципи.

Томислав Дончев коментира, че уволнението на областните управители, не може да бъде критикувано. „Щом правителството е подало оставка, приемаме, че и областните управители трябва да бъдат уволнени“, заяви той. Според Дончев притеснителното в случая е кой се назначава.

"Категорично продължаваме да смятаме, че увеличението на пенсиите трябва да следва ръста на икономиката", каза от своя страна Владислав Горанов. "Изключително неприемливо е да увеличим изпреварващо пенсиите на едни категории хора, спрямо други“, заяви той.

Относно промяната в плоския данък и облекчението за работещите родители в програмата на БСП Владислав Горанов коментира: "373 млн. няма да постъпят в бюджета, ще останат на разположение“ и зададе въпроса дали по този начин заветните 8 млн. население ще бъдат постигнати.

"Ако приемем 5% лихва върху 100 хил. лева ипотечен кредит, сами може да сметнете колко е това на година, едва ли БСП предлагат да задължат банките да отпускат тези средства, въпреки че не може да се изключи“, обясни той във връзка с предложеното облекчение за ипотечните кредити на млади семейства в програмата на БСП.

Владислав Горанов заяви, че според ГЕРБ сумата, която ще е необходима на БСП за реализиране на програмата, е 4, 190 млрд. лева.

"Статично Ви представяме сумата за една година, така както я виждаме, вероятно ще ни опровергават“, посочи той. "Говорим за значителен ресурс, който поне в първата година на управлението, левицата трябва да реализира“, поясни Владислав Горанов. "Върви се към изхарчване на натрупаните резерви или дългосрочно поддържане на разхлабена фискална политика“, заяви той.

"Спокойно можем да говорим за разчистване на сметки и за реваншизъм", каза още Владислав Горанов  във връзка със смяната на областни управители от служебното правителство.

„Анонсът за областните управители беше: ще сменим тези, които няма да ни съдействат за изборите“, коментира той. Според него няма нищо по-логично един президент, издигнат от БСП, да назначи хора на БСП.

„Никой няма да укори БСП, ако те застанат с лицето си пред служебното правителство“, обясни Владислав Горанов.

„13 извънредни точки на заседанието на правителството, не че е прецедент, но говори за политическа, а не експертна роля на това правителство“, посочи той.

Относно сменените областни управители Делян Добрев заяви, че на пощата на ГЕРБ вече се получават сигнали, че този кабинет назначава хора на БСП. Той даде пример с областния управител на Ямбол, който е бил 2 мандата общински съветник на БСП и 4 мандата кмет отново на БСП.

Коментари

Задължително поле