ГЕРБ остава първа политическа сила в Пловдив

Партия ГЕРБ остава първа политическа сила в Пловдив, а втори излиза Патриотичният фронт, който задминава с малко БСП, показват данните от представително проучване сред 645 пълнолетни жители на града под тепетата, проведено между 9 и 13 март от на И.А. Неохрон. Четири политически сили прескачат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, ако резултатите се определяха от предпочитанията на пловдивчани. Освен ГЕРБ и патриотите, това са още БСП и Нова Република.

Готовност да гласуват за ГЕРБ имат 31% от решилите да се разходят до урните на 26 март. Това е лек спад в сравнение с нагласите преди 2 месеца, но ГЕРБ остава на недостижима дистанция от следващите. БСП спира своя ръст и намерение да я подкрепят днес декларират 15% от пловдивчани. Възможно обяснение е ниската разпознаваемост на червения водач на листата в Пловдив Иво Христов. Обединените патриоти отбелязват ръст и вече изпреварват социалистите с 15,8% подкрепа.

Нова Република се очертава като лидер сред десните участници в изборите. Формацията на Радан Кънев, Трайчо Трайков и Дани Каназирева събира между 6,1 и 6,9% от гласовете, показват нагласите на пловдивчани. "Докато по-ниските стойности са на твърдо решилите да гласуват, по-високите показват подкрепа и висока вероятност също за гласуване в тази посока", коментира председателят на изследователна агенция "Неохрон" Николай Близнаков. Състезанието сред кандидатите за дясна алтернатива изглежда се печели от Нова Република - тя има постоянна тенденция нагоре и се откъсва от Реформаторския блок и "Да, България", които са с около 3% подкрепа, но при тях не се отчита възходяща тенденция. Партията на Веселин Марешки "Воля" засега не постига значителен резултат в Пловдив и подкрепата е наполовина на получените от бизнесмена гласове на президентските избори .

Обем на извадката: Анкетирани 645 пълнолетни жители на Община Пловдив; двустепенна гнездова извадка, представителна за пълнолетното население на града по пол, възраст и образование. Максимално възможна статистическа грешка от 2 % (при 6% дял) до 3,8 % (при 50% дялове) при 95% вероятност.

Методика: интервюта "лице в лице" по домовете на респондентите с подготвен въпросник с въпроси от закрит и открит тип.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле