ГЕРБ отрича кабинетът да е развързал кесията

Вчера не са раздавани никакви 700 млн. лв., заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) от трибуната в пленарната зала, след като социалистите упрекнаха управляващите, че вчера Министерският съвет е раздал 700 млн. лв., а се пестят 25 млн. за лекарства.

Както "Труд" коректно обясни, на заседанието си на 13 декември кабинетът взе решения за над 730 млн. лв.

540 млн. е за перото за ТОЛ-системата, посочи Стоянова.

Припомняме, че решението на МС беше максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, да бъде увеличен с 513 843 560 лв. От МРРБ уточниха пред "Труд", че става въпрос за гарантиране на ключови проекти като 16 км от магистрала „Хемус”, обхода на Ахелой както и обществената поръчка за тол-системата. По план обаче тол-системата трябва да се изгради за сметка на изпълнителя.

Дава се възможност на транспортното министерство да увеличи капитала на държавно предприятие, което унищожава токсични материали, посочи още Стоянова.

Става дума за решението на МС за увеличение на капитала на „Еко Антрацит“ ЕАД със 120 млн. лева чрез емитирането на 12 милиона нови акции на тази стойност. Акциите ще бъдат придобити от държавата чрез бюджета на Министерството на икономиката.

Кое е по-важното – да има здрави хора, или пътища и тол система, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Депутатите обсъждат ветото на президента върху част от бюджета на НЗОК - мораториума за плащане на нови лекарства. Ветото беше отхвърлено от бюджетната комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика