ГЕРБ печели, кабинетът на кантар

Снимка: Пламен Стоименов

Патриоти и Марешки чакат покана за властта

Реформаторите ще се сбогуват с повечето от досегашните си министерски постове

ГЕРБ победи, но няма да има възможност да състави самостоятелно правителство и кабинетът е на кантар. Предстоят тежки пазарлъци. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на предизборната кампания допусна, че е възможно да направи правителство на малцинството. Според експерти по изборите, за да се предприеме подобна стъпка, са необходими 105-110 депутати. В противен случай всеки кабинет на малцинството би бил подложен на непрекъснат рекет от т.нар. тематични мнозинства, които ще подкрепят различните решения.

Хипотезата “голяма коалиция” - между ГЕРБ и БСП - на този етап е невъзможна. Декларираха го и двете партии.

Предварителните изчисления показват, че най-вероятното решение е нова тройна коалиция, възможно е да се търси и четвърта партия за патерица. В разгара на кампанията Борисов посочи като желани партньори в управлението реформаторите и патриотите. За участие във властта ще се опита да се пребори и Веселин Марешки, но очакванията са ГЕРБ да заложи на познатото, т.е. на патриоти и реформатори. По предварителни изчисления трите формации биха имали между 124 и 126 депутати. Този път обаче патриотите са в по-изгодна позиция от реформаторите, които “на косъм” успяха да се класират за 44-тото народно събрание. Лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов вече заявиха, че не биха се отказали от пряко участие във властта. Това означава, че ще поискат министерски постове. Патриотите декларираха, че няма да отстъпят и от исканията за увеличаване на пенсиите, ще настояват за извеждане на всички български войски от чужбина и са категорични, че трябва да се създаде министерство на демографията и българите в чужбина.

Реформаторите ще настояват да запазят част от министерствата, които бяха получили в предишния мандат - на здравеопазването, на образованието, на отбраната, на икономиката.

Преговорите няма да са лесни. Самият Борисов призна, че заради назначаването на Меглена Кунева за министър на образованието “Йорданка Фандъкова и Милена Дамянова ми се сърдиха три месеца”. От ГЕРБ отчетоха, че голяма част от негативите на партията им са резултат от грешките на реформаторските министри, в това число на Петър Москов и на Николай Ненчев.

0405.indd

Шест партии ще имат свои народни представители в 44-тото народно събрание - ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти”, ДПС, „Воля” на бизнесмена Веселин Марешки, както и Реформаторският блок. При предварителните изчисления на мандатите въз основа на резултатите (по „Алфа Рисърч”) се очаква ГЕРБ да има 86-88 места в парламента, БСП - 75-77, "Обединени патриоти" - 25-27, ДПС - 25-27, а "Воля" на Веселин Марешки - 13-15. Парламентарната група на Реформаторския блок ще е от 10-11 народни представители. При това разпределение на мандатите първата партия ГЕРБ ще трябва да търси подкрепа за продължаване на политиката си от досегашните си партньори – РБ, и да привлече в коалицията и „Обединените патриоти”. В миналия парламент Патриотичният фронт играеше само роля на подкрепяща формация. ГЕРБ, РБ и ОП обаче получават 121-126 депутати. Крехката парламентарна подкрепа вероятно ще се допълни от новия играч на парламентарната сцена - Веселин Марешки, който снощи направи заявка пред Нова телевизия, че неговата партия „Воля” може да управлява Министерството на икономиката. И допълни, че „Воля” ще подкрепи правителство на ГЕРБ с ясен ангажимент за политика срещу картелите. „България и българският народ нямат нужда от хаос, а от реално управление”, заяви Марешки.

Валери Симеонов от „Обединени патриоти” също декларира подкрепа за ГЕРБ: „Ние сме реалисти и няма да тропаме като малки деца. В края на 43-тото народно събрание работихме много добре.” Симеонов допълни пред Нова телевизия, че е разочарован от резултата, защото досега с „Атака” в парламента са имали общо 30 места, а сега са по-малко. „Ще постъпим по същия начин, по който постъпихме преди две години. Ще седнем, ще видим доколко можем да съгласуваме нашата програма.

Ще искаме минимална пенсия 300 лв. И пропорционално увеличение на останалите пенсии. Задържане и намаляване на електроенергията, промени в образованието, борбата с ромската престъпност”, заключи Симеонов.

Едно е сигурно, че в следващите дни след обявяването на официалните резултати ГЕРБ ще започне преговорите за управленската коалиция. Но пак в следващите часове ще има срещу себе си БСП, която е между 2 и 4 процента.

„Разликата между БСП и ГЕРБ е 4-5 депутатски стола”, заяви Стефан Данаилов. Ламбо обобщи резултатите така: „Така е решил суверенът, благодаря на всички, които подкрепиха БСП.

Не се отчайвайте, успехът ще дойде. Мислете само колко кметове имат ГЕРБ и те помагат много яко, това е ясно.” Във Варна, където Ламбо бе водач, ГЕРБ води на БСП с повече от 10 процента. А първа в листата на ГЕРБ бе Лиляна Павлова. Към 20.00 часа по данни на „Алфа Рисърч” гласовете за морската столица бяха разпределени 35,3% за ГЕРБ, БСП - 24%, партия „Воля” на варненския бизнесмен Веселин Марешки е с 13,8 % подкрепа, „Обединените патриоти” - 9,2%, ДПС - 6,7%.

В т.нар. лидерски МИР Бойко Борисов води на Корнелия Нинова съответно с 34,5 на 27,5 процента според „Алфа Рисърч”. Трети е Десислав Чуколов от „Обединените патриоти” с 10,6%.

 

Борисов:

Поздравления за нашия достоен противник

Благодаря на всички българи, които участваха в изборите. Не само на нашите симпатизанти, а и на тези, които подкрепиха партиите. Срещу нас имаше достоен съперник - искам да поздравя колегите от БСП и техния председател г-жа Нинова за тази сериозна и мъжка битка. От доста време насам се озорихме в избори, каза Бойко Борисов на кратък брифинг в централата на ГЕРБ след 21:00 ч.

“Чест и уважение за всички избиратели, които дадоха гласа си. Иначе резултатът, който имаме към този момент, е категоричен. Имаше съмнения и постъпихме морално - подадохме оставка и се преборихме. Резултатът препотвърди, че ГЕРБ трябва да е водеща партия в управлението. Сега ГЕРБ е длъжна да опита да направи правителство, отчитайки всички грешки и неразумни компромиси, които сме правили”, каза още лидерът на ГЕРБ.

“Благодаря на българите, че препотвърдиха нашата политика”, каза още Борисов.

„Преди две години и половина направих компромис с партията, влязохме в коалиция. Трябва да ви кажа, че е изключително трудно. Компромиси, компромиси, компромиси, които винаги се трупат на голямата партия. Не е нужно, не е и редно. Който спечели изборите, да си поема ангажимента, да си направи правителство и да управлява", призна Борисов, след като хвърли оставка.

Изборната аритметика обаче показва, че отново ще е принуден да прави компромиси. Този път залогът е доста голям - в първата половина на 2018 г. ни предстои председателство на ЕС. Важно е поне до приключването на това председателство страната ни да има стабилно правителство. Има и още една отговорна задача, която стои пред бъдещия кабинет - номиниране на наш представител в ЕК.

 

Ръст

Левицата увеличава двойно депутатите си

Избирателната активност на избори 2017 е сходна с участието на гласоподавателите през 2014 година.

Корнелия Нинова може да е доволна, защото„БСП за България“ бележи огромен напредък в сравнение с 43-тото НС.

Двойно увеличение на депутатските си мандати в сравнение с 43-тото народно събрание осъществява БСП. Поне това сочат предварителните данни от паралелните преброявания на социологическите агенции.

В предишния парламент левицата разполагаше с 39 народни представители. В 44-тото НС Корнелия Нинова ще разчита на над 80 души в пленарната зала.

По този начин формацията бележи голям ръст, макар че остава втора според първоначалните резултати, обявени в часовете след приключването на изборния ден.

 

ДПС пак става решаващ фактор

За пръв път движението ще има по-малко от 30 депутати

Почти повтарящата се конфигурация от 43-тия в 44-тия парламент отново ще направи от ДПС решаващ фактор при гласуването на най-важните закони. Като приемането на държавния бюджет и запазването на плоския данък например. Точно за фискалната си политика ГЕРБ ще очаква вероятно подкрепа от ДПС.

Запознати припомниха как в предишния парламент точно с подкрепата на ДПС бяха приемани голяма част от „фискалните“ законопроекти. Движението за права и свободи излиза от почти безпрецедентна кампания „всички срещу ДПС“. А през последните седмици преди изборите от съседна Турция дойдоха явните сигнали традиционният електорат на ДПС да подкрепи ДОСТ. За пръв път ДПС ще има по-малко от 30 депутати. По предварителните данни парламентарната група на движението ще е с 25-27 народни представители. И въпреки това заявката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от последните седмици ще бъде актуална и през следващите: “Трябва да бъдем непреодолим фактор в управлението на страната, за да можем да продължим политиките за подобряване качеството на живот в цяла България и в малките населени места, откъдето получаваме подкрепа, за да направим тези политики реалност."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика