ГЕРБ прави бърза писта за 17 закона

Опозицията саботира работата на парламента с привидна дейност, обявиха управляващите

Концесиите пак в парламента

Ударно внасяне и гласуване на 17 законопроекта подготвя парламентарната група на ГЕРБ. Причината е, че България, като страна от ЕС е пред наказателни процедури от Европейската комисия, тъй като Народното събрание закъснява с транспонирането на европейското законодателство. “Опозицията в лицето на БСП още в 43 НС буквално саботираше приемането им. И в 44 НС депутатите на социалистическата партия отново продължават с привидната си законодателна дейност”, заяви пред “Труд” председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той и експертите на управляващото мнозинство работят по промени в Наказателния кодекс, с които изрично да се регламентира защитата на еврото от фалшификации. Без значение, че в наказателния ни закон има текстове срещу фалшифицирането на валута, трябва да бъдат въведени и специални такива за единната европейска - еврото. Пак според изискванията на европейското законодателство България трябва да има работещи текстове за колективната организация на управление на авторските права.

Само преди ден БСП обвини ГЕРБ, че в парламента няма законодателна дейност, а управляващите внасят стари законопроекти. Сред най-фрапиращите случаи на забавяне на уеднаквяване на текстовете с рамката на Брюксел е законът за концесиите, който ще бъде внесен отново в парламента. Както е известно, след окончателното му гласуване в края на предишното Народно събрание президентът Румен Радев наложи вето. Данаил Кирилов днес отново припомни, че сроковете за прилагане на европейското законодателство са вече твърде скъсени. И отново повтори, че с президентското вето от февруари при липсата на действащо Народно събрание тогава законът отново се връща на стартовата права. Гласуваните вече веднъж, но спрени от президентската институция текстове, въвеждаха и нови правила за обществените поръчки.

Заради риска България да бъде изправена пред наказателна процедура лично председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е провел разговори с представителите на останалите партии в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика