ГЕРБ предлага да няма касационно обжалване на ОВОС за обекти от национално значение

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов предлагат радикално изменение на Закона за опазване на околната среда, с което да ускорят процедурите по Оценка въздействието на околната среда (ОВОС).

Поправките са внесени вчера в деловодството на парламента. Депутатите предлагат решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет.

Приемането на поправките би прекратило негласната практика чрез поредица от обжалвания да се спират и протакат във времето инвестиционни проекти в магистрали, природни паркове и други. Подобни са казусите с автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорта Банско. Подобен казус би възникнал и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”.

Поправките биха ограничили и влиянието на множество организации в сферата на околната среда, които често използват съдебни процедури, за да попречат на развитието на даден инвестиционен проект.

“С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване считаме, че не е необходим касационен контрол, когато ОВОС има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на МС за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по усведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение за ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решенията по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС”.

Това са част от мотивите на вносителите. Те са категорични, че обществеността ще запази правото си да изразява своето мнение по резултатите от ОВОС на най-ранен етап. Друг съществен момент, който депутатите предлагат е въвеждането на “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране.

“Предлаганите промени гарантират спазването на публичността, като същевременно ускоряват влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения”, поясняват депутатите от ГЕРБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Браво!
    Време е зелените рекетьори да бъдат спрени.И нещо повече да бъдат проверени всичките им доходи.

  2. Затова екорекетьорите директно са обжалвали в Европа. За пари са готови да съсипят всичко в страната ни.

  3. Абсолютна глупост, и лобиране в полза на произвола на олигарсите. Естествено е,че трябва да има касационно жалене.

Отговорете