ГЕРБ предлага да се отмени машинното гласуване за местните избори

ГЕРБ предлага да се отмени машинното гласуване за местните избори. Това каза депутатът от ГЕРБ Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс.

"Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване", коментира депутатът.

„Корпусът на Закона не го пипаме, питаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане“, заяви Александрова.

На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините се оказаха скъпо струващи играчки, които не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори - напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите - те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Това каза на брифинга народния представител Александър Ненков.

"Във всяка комисия, в която има машини, имаше и грешки, и то огромни, но не членовете на комисиите са виновни за това. 26 коалиции и 14 инициативни комитета е имало на миналите местни избори само за кмет на София. На тези избори има и два тура. Парите не са водещото, но безспорно това е много скъпо удоволствие, което го няма никъде в Европа. Дори Холандия се отказа от машинното гласуване", обясни Ненков.

Коментари

Задължително поле