ГЕРБ предлага затваряне на парламента до края на извънредното положение

Снимки: Пламен Стоименов, архив

Депутатите да се събират само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките срещу коронавируса

Парламентът да не работи до изтичане на извънредното положение, въведено заради мерките, предприети от щаба и правителството за борба с коронавируса, предложиха от ГЕРБ.

Депутатите да се събират извънредно само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките, са решили на председателски съвет. БСП са се обявили против това.

В предложението, внесено тази сутрин, се предлага изменение на Решение за работа на НС по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 22 от 2020 г.), обн., ДВ, бр. 26 от 2020 г, както следва:

"По време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (ДВ, бр. 22 от 2020 г.), Народното събрание провежда пленарни заседания само по законопроекти и проекти на актове, свързани с обявеното извънредно положение. Парламентарният контрол в този период, се осъществява само с писмени отговори на въпроси и питания".

Второто изменение предлага: "По  време на извънредното положение, извънредни пленарни заседания се свикват при условия и по реда на чл. 78 от Конституцията на Република България и чл. 46 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание".

Решението е свързано с факта, че 240 депутати се събират заедно в една зала, без да е спазено изискването за разстояние между тях, въпреки всички взети мерки за дезинфекция на Народното събрание. Това е единствената точка за днес в парламента.

Коментари

Задължително поле