ГЕРБ разкриха шашма с машините - как да гласуваме два пъти (ВИДЕО)

Тома Биков: Двама братя се занимават с ключа за машинното гласуване - единият го създава, другият го одобрява

От ГЕРБ направиха демонстрация на това как избирател може да гласува с една машина два пъти, и то за един и същи вот. Членове на партията обясниха, че в методическите указания на ЦИК пише, че човек няма право да гласува втори път, ако вече е дал своя вот и се е подписал. Но ако не се е подписал, той има право да поиска второ гласуване.

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев посочи, че все още властите не са дали отговор на въпроса за 228-те машини, които се намират под охрана в столичен склад и са извън броя устройства за гласуване.

"Вместо ясен отговор за машините, ни се карат защо задаваме въпроси. Ние не в ролята си на политици или кандидати, а в ролята си на граждани просто питаме. Когато има нещо неясно, то трябва да получи своя отговор", заяви Дончев на извънреден. С него бяха Бойко Борисов и Тома Биков.

„Едва ли има нещо по-лошо от изборен процес, в който никой не вярва. Днес ще зададем още въпроси“, добави той. „Има ли пропуск в правилата за провеждане на избори, който позволява гражданин да гласува повече от веднъж – ще ви кажа, има“, коментира Дончев.

Вторият въпрос е свързан с ЦИК. Решения там се вземат с гласуване – прозрачно, ясно, публично. По отношение на куп неща обаче, цялото ЦИК делегира доверието си само на няколко човека, които никой не ги знае кои са. Там има не само въпроси, но и много смущаващи факти“, добави той.

От ГЕРБ направиха демонстрация и на гласуването, което показва, че ако човек неволно или волно гласува само за президент например, то няма да има право да гласува отново, с условието, че не се е разписал. Ако все пак му се разреши да гласува и за парламентарните избори, като се оказва, че два пъти е гласувал за президент и един път за народен представител.

Според ГЕРБ в ЦИК и фирми, свързани със софтуера за машините, работят хора, които имат роднинска или близка приятелска връзка. Според Тома Биков в основата са двама братя. Единият прави ключа за машините, а другият го проверява. „Цялата схема води до „честните избори” на Румен Радев”, заяви Биков.

Тома Биков разказа, че трима експерти в ЦИК - Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов, се занимават с т.нар. ключ за машините. „Александър Кирков съветник в ЦИК, занимава се с ключа на машините. Кирков от IT-компания с 10 хиляди лeва заплата отива в ЦИК, а брат му отива в ДАЕУ със сертифицирането на ключа. Единия брат го прави, а другия го одобрява. Пламен Желязков е съдружник с Атанас Шарков. Шарков е бил съветник на Стефан Янев, Асен Василев и на ЦИК и става част от ИК на Лозан Панов“, обяви Тома Биков и продължи: „Тодор Цолов също от много голяма компания с над 10 хиляди лева заплата и отива да работи за 2 хиляди. Всичко това води към „честните“ избори на Румен Радев. Очевидно това е братството на почтените, както и на съдружниците.“

Всички те са оставили заплати от по 10 000 лева и са отишли да работят за 2000 лева, изтъкна той.

Лидерът на ГЕРБ коментира думите на Христо Иванов, че ГЕРБ водели кръстоносен  поход срещу машините. Бойко Борисов припомни, че всички европейски държави са се отказали о машинния вот, точно защото има съмнения.

„Всичко това е породено от моя бивш вицепремиер и министър – Христо Иванов. Този стожер на демокрацията, който иска да си присвои това име, ни се кара, че задаваме въпроси. Той знаел, че тези машини били в камион. Те са без разлика от тези, които са сертифицирани. Ние зададохме елементарен въпрос – защо са при другите в държавен склад? Гледайки тази схема с четири човека, те може да са най-добрите IT специалисти. Как ние да сме сигурни, че този софтуер, братът като го провери, ще се окаже, че е верен наистина? Вече като ги хванахме, че 228 машини са там и могат да начислят гласове или да намалят за някоя партия гласове, ги питаме – какво толкова им пречи да се броят разписките? Ще се подаде жалба и когато съдът разглоби машините, ще види какви са ги вършили”, коментира Бойко Борисов.

Бившият премиер поиска и представител на партията да може да наблюдава IT специалистите какво правят, като призова и другите парии да поискат да видят как се случват нещата:

„Защо са само тези 4 души, да има и от другите партии ИТ специалисти, да си говорят и да е ясно на всички. И ние искаме наш представител да е там и да ги гледа в ръцете какво правят. Призовавам и другите партии да го искат, освен ако не са в схемата. Виждате партиите които са най-много против да се броят разписките. А това, че същото искат от БСП и ДПС не може да ми обясняват, че това е коалиция."

"Казват, че ГЕРБ води кръстоносен поход срещу машинното гласуване, но всички забравят че там откъдето са тръгнали кръстоносците то отдавна е отхвърлено", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и даде за пример Германия.

„Поредно нарушение на КС с Янаки Стоилов. Не знаят ли, че трябва да излезе решение на съда и тогава да се закълнеш. Ама като ги питаш се сърдят и те обвиняват. Всеки иска да знае що дири чуждия мъж в гардероба, що дирят чужди машини при нашите чисти машинки. Те ни правят на балъци вече, но да не ни дават и да питаме. Така или иначе ще ги прехвърлят гласовете, но какво ще правите с вашите социологически агенции. Не е важно точно колко депутати имаме, а изборите да са честни. В България преброиха в рамките на ден 99,2% от вота за ден, а в чужбина 1 процент броиха три дни. Дори и да обжалваш в съда нищо не става, защото нямаш хартиен носител, така е измислено“, коментира още Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/641299463897515
Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика