Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

545 милиона лева взеха банките от такси Ниските лихви помагат за увеличението на печалбата на трезорите

ГЕРБ – Свищов сезира прокуратурата за злоупотреби при събирането на подписи за независим кандидат

Сигнал до Районна прокуратура – Свищов изпрати общинският ръководител на ПП ГЕРБ д-р Кристиян Кирилов. Сигналът е във връзка с подадени в Общинската избирателна комисия документи за регистрация на независим кандидат за кмет и получена информация за злоупотреби, извършени при събиране на подписката за издигането му.

Нарушенията, за които сигнализира д-р Кирилов се състоят в подправяне на данни в списъците с избиратели, подкрепящи независимия кандидат. Манипулираните списъци са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който организира издигане на кандидатурата на Никола Терзиев.

Съгласно изборните правила, право да посочват и регистрират независим кандидат за кмет в градовете с до 50 000 жители, какъвто е Свищов, имат най-малко 500 избиратели от общината. На основание чл.418, ал.2 от Изборния кодекс и Решение № 645-МИ/22.08.2019г. на Централната избирателна комисия, Териториалното звено на ГРАО е извършило проверка на данните от списък на избиратели, подкрепящи регистрацията в ОИК на независимия кандидат за кмет на Община Свищов.

От проверката се установява, че от представените в списъка общо 737 броя избиратели, коректните записи, установени от ГРАО, са едва 491. Поради недостигът на 9 гласа е депозиран нов списък с 19 лица, за които няма данни как са събирани и дали това са действителни гласове.

Вносителят на сигнала д-р Кирилов обаче съобщава за достигнали до него сведения за подправяни данни /подписи/ на лица от списъка с избиратели, подкрепящи регистрацията в ОИК.

Едно от тези лица е жител на с. Ореш, който фигурира в подписката, но твърди, че не се е подписвал. В допълнение, в списъка с избиратели, подкрепящи кандидатурата, депозиран от инициативния комитет, има подписани починали хора, информация за които вносителят на сигнала е предоставил на прокуратурата.

Един от вписаните покойници например е жена, която о години живее в Гърция, като неотдавна е починала там, без изобщо да се е прибирала в България.

Според вносителя на сигнала, очевидно са налице множество злоупотреби с данните на хора.

„Като общински ръководител на ПП ГЕРБ – Свищов съм загрижен за законосъобразното провеждане на местните избори в нашата община, като именно тези фалшификации в изборните списъци сриват доверието на съгражданите ни в изборния процес“, се посочва в в сигнала. В него д-р Кирилов моли компетентните органи да извършат подробна проверка по случая, за да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.