ГЕРБ: С БСП не желаем да се коалираме (ОБЗОР)

Борисов обяви, че етническият мир няма алтернатива, че езикът на омразата е забранен за партията му

“Не желаем да се коалираме с БСП не само днес, но и в бъдеще, защото имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България и различни представи за политически морал и ценности. Ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа.”

Това е записано в декларация, която бе гласувана от 1200 делегати на четвъртото отчетно-изборно национално събрание на ГЕРБ.

Бойко Борисов бе преизбран единодушно за лидер на партията. Цветан Цветанов, и кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов остават зам.-председатели. В Изпълнителната комисия бе направена една единствена промяна. Цецка Цачева бе извадена от състава й, а нейното място зае шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. В ръководството на ГЕРБ постовете си запазиха Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев и Румяна Бъчварова.

Веднага след гласуването Бойко Борисов призова съпартийците си да не се увличат по националистическата вълна, особено в смесените райони и ги посъветва да работят за нови училища, нови паркове и автомагистрала “Хемус”. “Етническият мир е без алтернатива. Затова в ГЕРБ езикът на омразата, езикът с епитети и обиди е забранен”, заяви премиерът.

Борисов благодари на коалиционните си партньори – Обединени патриоти, “че разсейват страховете, които се опитват всеки ден да им вменят” и за “монолитното мнозинство в парламента”. Той припомни управлението с Реформаторите, по време на което едни били във властта, други върла опозиция и краят не е добър.

“Искам да кажа на онези, които искат предсрочни избори, че едни избори струват 50 милиона. Само преди 6 месеца се преброихме. Хвърлихме оставка и им казахме, ето управлявайте, ако ви изберат хората, само че останаха втори и четвърти. 50 милиона струват добавките на пенсиите”, заяви още Борисов.

Той засегна и въпроса за протеста срещу кмета на София Йорданка Фандъкова. “Стана ми мъчно за Фандъкова преди малко - стотина души, повечето от БСП излезли да спасяват София. “От какво ще спасите София”, попита премиерът и припомни, че 50 детски градини са били приватизирани, преди той да стане кмет. “Ние 90 нови направихме.”

“Вълци, мечки... Един шадраван нямаше. От това спасихме София”, изреди успехите на ГЕРБ в столицата Борисов. “Музеи, култура, няма училище да не е санирано или детска градина. Това за 6-7 години. На фона на синьо-червената мъгла преди това”, изреди Борисов.

“Да спасим София от спасителите, това трябва да е девизът”, обяви премиерът. Според него БСП не искали да има успешно председателство. “Те, ако могат да го провалят, ще го провалят. Най-гадната дума, която знам в живота, това е завист. И срещу Григор Димитров пуснаха коментар”, възмути се лидерът на ГЕРБ пред партийния форум.

Борисов обяви, че сега е моментът с общи усилия да придвижим напред темата Западни Балкани. “Надявам се заради България в следващите 6 месеца да сме по-спокойни”, каза още той.

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова:

Вярват ни, защото признаваме грешките си

Хората ни вярват, не защото не можем да сгрешим, а защото можем да го признаем, да продължим напред и да работим.

Нито София, нито България има време за губене. Трябва да сме с отворени уши и очи за критиките, но не трябва да се обезсърчаваме да работим.

В София продължаваме да работим с бързи темпове, промяната е безспорна, но изисква непрекъсната и упорита работа.

С подкрепата на ЕК и на правителството, с личната подкрепа на Бойко Борисов и средствата от бюджета на Столична община гарантираме развитието на проекта за метрото.

Всяка година София се превръща в строителна площадка, но ако искаме да наваксаме годините на разруха трябва да продължаваме да работим упорито. Наложихме темп на строителство и развитие, каквото градът не познава отдавна.

Изградихме много детски градини, истински дворци, изградихме 150 км канализация и 300 км водопроводи, отворихме нови музеи, ремонтирахме паркове. Запазихме културно-историческото наследство.

Има много неща, които не сме направили и много предстояща работа. Когато се работи се допускат и грешки, не сме безгрешни и идеални. Никога не съм крила проблемите, говоря за тях открито. Важното е, че изисквам тези грешки и пропуски да бъдат премахвани.

Кметът на Бургас похвали местната власт

Постигнахме колосални успехи, обяви Димитър Николов

Подписани и подготвени са 2 000 европроекта за 4,2 млрд. лв., отчете Николов

“Постигнахме колосални успехи по отношение на местната власт.” Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и кмет на Община Бургас Димитър Николов по време на Четвъртото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на партията.

“В първите години, когато навлизаше в регионите на месната власт, ГЕРБ подхождаше на сляпо. Не винаги намирахме точния и верния човек”, призна Николов.

Той отчете, че на последните местни избори ГЕРБ е постигнала рекорден успех с кметове и общински съветници. “На места момчетата и момичетата си вършат работата и хората го разбират”, каза той и изрази убедеността си, че резултатът на местните избори през 2019 г. ще бъде още по-впечатляващ.

Димитър Николов отчете, че само през първия период европроектите на местната власт, които са били подготвени, защитени, подписани, изпълнени и разплатени са 4 225 за 8,1 млрд. лв. През новия програмен период вече са подписани и подготвени 2 000 проекта за 4,2 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле