ГЕРБ с нови аргументи за правителство на малцинството

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Широко рекламираните преговори с "Обединени патриоти" на практика не са се състояли, научи „Труд”. В продължение на два часа и половина е имало размяна на любезности, поздравления и общи приказки на тема „Бъдещето на България”.

Позицията на ГЕРБ е и през следващата седмица да бъдат вежливи, но неотстъпчиви по отношение на щенията на патриотите. В Малта единствената реакция на ЕНП е била поздрав за партиите от семейството на европейската десница, които са удържали на натиска на националистите.

„Имаше специални поздрави към България и Холандия, че не сме се поддали на натиска на популисткия национализъм, който крие много рискове пред Европа”, коментира пред „Труд” гост на конгреса на ЕНП в Малта. На езика на чиновническа Европа това в никакъв случай не означава препоръка за коалиция с българските националистически партии, които влязоха в парламента във формата "Обединени патриоти" (ОП).

Това е едната част от обяснението, че на практика преговори между ГЕРБ и ОП няма. Прогнозите са, че няма и да има. Въпреки това през следващата седмица предстоят нови срещи с хората на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. След първата среща коментарите бяха много обрани. Усилията на „Труд” за подробности около консултациите удариха „на камък”. Разговорливите патриоти, този път обясниха, че са дали обет за мълчание.

От ГЕРБ не бяха особено притеснени от въпросния обет, който очевидно не важи за тях със същата сила. Потвърдиха, че следващата седмица разговорите ще продължат, но признаха, че не очакват да си стиснат ръцете с ОП за коалиция.

В партията на Бойко Борисов коментират, че възможността за двойна коалиция отприщила „страховит властови апетит” у патриотите. Те поискали силов вицепремиер и седем министерски поста – отбрана, енергетика, икономика, туризъм, земеделие, социалната политика и културата.

Пред „Труд” лидерите на две от партиите в ОП развиха две противоположни тези. Валери Симеонов обяви, че партията му НФСБ няма претенции за пряко участие във властта. Важно било с ГЕРБ да подпишат обща програма за управление, в която да влязат най-важните приоритети на патриотите. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че този път няма вариант за безусловна подкрепа – освен условието за обща управленска програма той настоява и за участие в изпълнителната власт.

Съотношението в ОП е 11 депутати от ВМРО, 9 от НФСБ и 7 от „Атака”. Прогнозата на политическите експерти е, че коалицията още в първите дни на парламента ще се разцепи.

На практика няма никакъв проблем ГЕРБ да избере да управлява с правителство на малцинството. Подобен кабинет ще получи при гласуване в зала подкрепата на ДПС, тъй като партията вече обяви, че ще застане зад всяко „ценностно мнозинство”. Очаква се първоначално подкрепата да бъде мотивирана със сходство на програмите, а впоследствие да бъдат привлечени гласове от групи, които ще се разпаднат. Не е изключено и „Воля” да престане да съществува, а как ще се реши правният казус, ще има думата Конституционният съд.

Коментари

Задължително поле