ГЕРБ с 8 кметове от раз в големите градове

Варна вероятно отива на балотаж заради 600 гласа по-малко за Иван Портних

Местни коалиции в сблъсък с БСП

ГЕРБ вземат кметската власт за още 4 години със смазваща преднина във Враца, Монтана, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Габрово и Хасково. Това показват данните при 100 процента обработени протоколи от ЦИК или при над 90 процента от тях. В още 5 града на управляващите не им достигнаха буквално между 200 и 600 гласа, за да решат победата миналата неделя и отиват на балотаж на 3 ноември.

Точно така изглежда ситуацията във Варна, където вероятно ще има втори тур между досегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних и кандидата и лидер на „Възраждане” Костадин Костадинов. При обработени 93,50% протоколи, резултатите им на първи тур са съответно 49,31% и 14,30%. Кандидатът на БСП проф. Анелия Клисарова остана на трета позиция с разлика от около 230 гласа от Костадинов. По неофициални изчисления досегашният кмет Портних е можело да бъде победител на първи тур с още 500-600 гласа.

ДПС също взе Кърджали от първи тур с досегашния кмет Хасан Азис. В Търговище се очаква силен сблъсък между д-р Дарин Димитров (ГЕРБ) и Хамди Илязов (ДПС). По-малко от 2 процента не достигнаха на д-р Димитров, за да мине границата от 50 процента още на първи тур. Подобно е положението също със Сливен и досегашният кмет Стефан Радев (ГЕРБ) и в Силистра, където кандидатът на ГЕРБ Юлиян Найденов е 48,51 процента подкрепа. Управляващите няма да участват на балотаж само в Пазарджик и в Ямбол, където местни коалиции и инициативни комитети ще се състезават с БСП, а ГЕРБ е трета политическа сила.

Коментари

Задължително поле