На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

ГЕРБ управляват с 2,5 милиарда лева повече Скандали тресат БСП заради алтернативен бюджет

Опозицията се стреми на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, категоричен е Цветан Цветанов. Дебатите в парламента по Бюджет 2018 предстоят, но от ГЕРБ разчитат и на ДПС, тъй като депутатите на движението са демонстрирали подкрепа по общонационални политики. Снимка Пламен Стоименов

Рекордно ниският бюджетен дефицит за 2018 година, който прогнозно ще е твърдо под 1 процент, ще позволи на управляващите да вложат 2,5 млрд. лева повече в републиканския бюджет за идната година. “От тях само 700 млн. лева ще бъдат насочени към фонд “Работна заплата” за бюджетната сфера, припомни пред БНР председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му икономическия растеж към края на годината ще е от приблизително 4 процента. И това ще ще доведе до ръст на доходите на хората.

Пред “Труд” Цветанов отговори задочно на обвиненията на БСП, относно разчетите на правителството, както и факта, че социалистите подготвят алтернативен бюджет:”Нашата опозиция всъщност не предлага алтернатива. Тя казва само “ние искаме да ги махнем, да ги свалим от власт, защото не са ни симпатични”. “Когато приключи мандатът на тези, които искат да управляват, и се предлагат като алтернатива, дефицитът беше 5,5% през 2014 бюджетна година”, отбеляза още Цветанов. Точно алтернативният бюджет стана повод за нови скандали в БСП. Част от вътрешната опозиция от “Позитано” 20 скочи на ръководството на партията и на лидера й Корнелия Нинова, заради спешния конгрес, на който трябва да се приемат изчисленията за държавните харчове на червените. Бившият депутат Георги Божинов обвини своите във фиаско. И открито запита къде се пише този алтернативен бюджет на БСП. Съюзниците на Нинова посочиха, че в алтернативния бюджет на социалистите приоритетно се разглеждат “регионалните различия в България и младежка безработица”. Но опонентите й в партията отсякоха, че правенето на републикански бюджет е работа на правителството, а БСП само симулира дейност. “Скандалите, генерирани активно от опозицията, имат за цел да държат страната в перманентна нестабилност и да неутрализират постигнатото от властта”, каза Цветанов. И заключи, че опозицията се стреми “на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, при това не по същество, а с атаки в гръб и безсмислени обвинения”.

Вчера Цветан Цветанов отново подчерта, че през 2018 година БВП ще бъде 100 млрд. лева. А в края на мандата БВП ще достигне 120 млрд. лева. Припомняме, че според изчисленията на управляващите средната работна заплата ще достигне 1500 лева, а минималната работна заплата – 650 лева. В сферата на образованието се прави огромна инвестиция, “която ще даде резултати след 5-10 години и в образователната система ще влязат млади, ерудирани кадри, които ще бъдат мотивирани и заради увеличените възнаграждения”. “Държавата демонстрира подкрепата си и по същия начин подхождаме и към другите секторни политики – здравеопазване, сигурност, социална политика, туризъм, административно обслужване”, отбеляза още Цветан Цветанов.

Пенсиите нагоре с 3,8%
Какво ще се промени догодина
Минималната заплата расте
с 50 лева

Увеличение на минималната заплата от догодина с 50 лева до 510 лева е едно от сигурните неща, което предвижда Бюджет 2018. Окончателният проект на основния финансов закон на държавата все още не е готов, но управляващите вече говорят за него. Синдикатите от своя страна настояват минималната заплата да не се облага с данъци.

Над 700 милиона лева повече разходи за персонал ще има в следващия бюджет, които правителството ще предложи, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Според първоначалните разчети това означава, че с до 10% се очаква да се увеличат заплатите на бюджетните служители. Ръстът на парите обаче ще е различен за отделните сектори.

Средно с 5-6% ще се увеличат заплатите в секторите образование и сигурност. По отношение на сектор сигурност, освен повече пари за военни и полицаи, са предвидени около 500 млн. лева за обновяване на техниката в армията, анонсира председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. В сектор образование се предвиждат около 330 млн. лв. допълнително за увеличение на заплатите на учителите.
Повече от 1 милиард лева ще бъдат дадени в социалната сфера за пенсии, здравеопазване и социално подпомагане.
В бюджета е заложено минимално увеличение на пенсиите – с 3,8%, като този път ще бъде за всички пенсионери, а не както сега се получи тази година и около 4900 души не получиха такова. Повече пари ще има и за реализацията на инфраструктурни проекти. Сред тях основният приоритет е магистрала “Хемус” (София – Варна), която се строи с бюджетни средства.

Калоян Стайков, икономист:
Вдигат се разходи, но няма реформи

“Политиците продължават да се хвалят с това колко повече пари се отпускат за различни публични сфери без да се говори за реформи, които да подобрят условията на труд в тези сектори, както и да се подобри предлаганата услуга. Увеличението на учителските заплати е добра идея, но е далеч от достатъчното, за да се подобри качеството на образованието или да се привлекат амбициозни млади учители. Същото се отнася и за сектора на здравеопазването, където средствата се вдигат всяка година, заедно с тях растат и исканията за по-високи разходи. Това коментира пред “Труд” икономистът от Института по пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. По думите му бюджетът може да си го позволи, но по-високите разходи, ако не са съпътствани с по-високата им ефективност, не помагат за бленуваната конвергенция на стандарта на живот към развитите западноевропейски икономики.

“Докато приоритет е нивото на разходите, а не тяхната ефективност, нито условията на труд в МВР, здравеопазването, образованието и други публични сфери ще се подобрят, нито работещите в тези сфери ще са по-щастливи”, обобщава Калоян Стайков.

КОНГРЕСЪТ НА ЧЕРВЕНИТЕ ГЛАСУВА
Вот на доверие за Корнелия Нинова

Корнелия Нинова очаква подкрепа от конгреса за политиките на БСП.
Бързото свикване на заседание на 49-я конгрес на БСП открои за пръв път много отчетливо вътрешата опозиция в партията срещу лидера є Корнелия Нинова. Националният съвет на БСП за малко не бламира предложението на председателя на партията за провеждане на най-висшия партиен форум на 28 октомври. Обявеният дневен ред включва и дебат по Бюджет 2018 – икономика, доходи, справедливост. Очаквано, Нинова ще изнесе политически доклад, а по време на конгреса ще бъде гласувана и резолюция за приоритетите на политиката на БСП, както и дали “БСП е алтернатива или ще се договаря с ГЕРБ”.

Гласуването на документа ще е своеобразен вот на доверие към Корнелия нинова като лидер на партията. И по-скоро на политиките, които тя и ръководството на “Позитано” 20 лансира. “Моля ви да не идентифицирате Националния съвет с партийците и с БСП. НС е част от елита на БСП. Убедено твърдя, защото всеки ден съм сред партийците и структурите на БСП, че партията не иска колаборация с ГЕРБ”, каза вчера пред БНР Нинова. И още, че парламентарната група на БСП ще подкрепи всяка мярка в Бюджет 2018, която “води до увеличаване на доходите”. “Нямайте съмнение в това. Но смятаме, че това увеличение е кърпене на парче – протестират полицаите, ще им вдигнем заплатите, протестират тези, дайте да им дадем малко”, допълни още Нинова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Миналата година прасетата от свинефермата герб теглиха над 16 млрд. лева нов заем, а в края на годината се хвалеха с бюджетен излишък. Около 2 милиарда от тези пари останаха за тази гаодина, защото щеше да е прекалено нагло да откраднат всичките 16 милиарда за половин година. Правейки бюджета е лесно да заложиш излишък, а после да се хвалиш с него и да го похарчиш без обяснения така, че да ги откраднеш. Абе кой се връзва на лъжливото театро на крадливите герберски свине? Тези боклуци крадат около 20 милиарда лева всяка година, а заради това народа мизерства.

    1. Дайте в кои сфери и пера на бюжета крадат тези 20 милиарда лева всяка година. Как ги изчислихте, бъдете по-конкретен.

      1. Не виждам защо Велемир трябва да обяснява какво е правил кабинетът ББ-2 и сега ББ-3 с тези два държавни заеми, защото след прословутия зааем16 млрд. лв правителството изтегли нов заем за текущи нужди ако не се лъжа 5 млрд. лв. Когато от ГЕРБ се хвалят, че са увеличили бюджетният излишък с 2 млрд. лв, трябва да кажат и каква част от многомилиардния заем е изразходвана и с каква цел. Иначе може да се получи изразходване на парични средства от заема и оттам фиктивна икономия по бюджета.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.