82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Гергьовденски ентусиазъм

За Румен Радев, като президент, и за Красимир Каракачанов, като министър на отбраната, това бе първият Гергьовденски парад. За какво ли ще си говорят на следващия?

Всеки ден – Гергьовден! За това трябва да мечтаят армейците. Както беше на тазгодишния 6 май. За една част от политиците, които все още не са се освободили от инерцията на предизборното време, щедрите обещания продължиха. Изведнъж стана ясно, че нестореното от 5-6 години ще стане набързо факт, което си заслужава аплодисментите на деполитизираната ни войска.

Премиерът Бойко Борисов избра социалните мрежи, за да поздрави воините и да им обещае, че „ще направи всичко възможно да живеят, да се готвят и да имат по-добър социален статус“. Най-сетне – след като двете предишни правителства, които оглавяваше, не можаха да разберат къде е болката на армията! И правиха всичко възможно, за да бъде нестабилна военната професия и точно поради това непривлекателна. Отежняваха режима за пенсиониране на военнослужещите, опитваха да отнемат от социални придобивки, като т.нар. 20 заплати и полагаемия годишен отпуск. И какво ли не още. От сегашните обещания на Бойко Борисов обаче, който само преди няколко дни седна за трети път на стола, т.е. на върха на изпълнителната власт, можем да съдим, че действително отливът от войници и офицери е заплашително голям. Ако продължава тази ситуация, в структурата на четвъртото правителство на Бойко Борисов, може и да няма военно министерство. Радостното, все пак, е, че вината е разбрана.

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов извади на празника картата за връщането на наборната военна служба и продължи да развива тази тематика от кандидатпрезидентската си кампания и членството си в комисията по отбрана в предишния парламент, което заглуши до голяма степен отзвука от стегнатия и впечатлил с много достойнства военен парад. Разбира се, с известна еволюция, като от задължителна военна служба, за каквато пледираше чрез законопроект, премина на доброволна. И за да бъде убедителен, обяви, че по-голямата част от обществото ни било на тази вълна. Дали е така, все още никой не е правил представително проучване. И дали ще се случи, след като по-големият коалиционен партньор – ГЕРБ, е на обратното мнение и се измъкна в общите приоритети за управление с въвеждане на военно обучение в училищата и доброволна военна служба. За първото по-старото поколение има представа, но второто звучи повече като необяснена все още утопия. А някои бяха останали с впечатлението, че поне този министър първо ще чува мнението на военната експертиза и след това ще говори. Като че ли това няма да се случи и по темата за новите изтребители, защото по думите на Каракачанов България не може да си позволи да купи скъпи самолети.

За подобен подход на политическо говорене и решаване, който народът нарича слагане на каруцата пред коня, предупреди президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев в словото си на Гергьовденския парад. Не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в небето и в морето, а хората с пагони, заяви той. Впрочем в неговите думи нямаше Гергьовденски оптимизъм, със сигурност защото е стъпил здраво на земята, т.е. познава много добре хала на българския войник и неговата психика, който вече не вярва на гръмки обещания и не го топлят проекти с дългосрочни хоризонти, от които полза имат само политиците с оглед на мандата им.

Колко е бил прав президентът Радев, стана ясно още същия ден, когато неговият предшественик Росен Плевнелиев с гергьовденски ентусиазъм защитаваше необходимостта от закупуване на изтребители Ф-16, при положение че на първо място военната експертиза сложи „Грипен“. Бившият върховен главнокомандващ се опря на геополитическия аргумент и разкри пред народа, че въздушното пространство на източния и южния фланг на НАТО се охранява с американските изтребители. Със същия ентусиазъм също на 6 май, но 2013 г., той заяви, че предварителната фаза по закупуването на новите самолети може да приключи до три месеца. Времето показа, че са необходими не месеци, а години. И не се знае колко още, ако колелото на тази история отново се завърти отначало.

Нека да отдадем този ентусиазъм на празника и да приемем доброто в намеренията на новите стари управляващи. Все пак е жалко, че не всеки ден е Гергьовден.

 

Здраво на земята

За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани. Затова днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно некомплектована, с нисък социален статут на воннослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение.

(Из празничното слово на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев на парада на 6 май 2017 г.)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.