На 20 ноември 2018 да почерпят

2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Гергьовденски изкушения

Няма съмнение, че основното ястие на Гергьовден е приготвено с агнешко месо. Всички части от това животинче стават за ядене, включително главата и вътрешностите. Друг е въпросът, че някои хора не обичат специфичния му вкус и подкожната мазнина, която имат дори и най-малките агънца. Съчетава се много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон. Консумира се предимно печено. Развива най-добре своя вкус, когато е леко розово. Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането. Прясното агнешко се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно – само 1-2 дни!) Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма – 2-3 месеца.

Балканска курбан чорба
46-1
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
3 глави лук
2 глави целина
1 люта чушка, стрита
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Почистваме, измиваме и нарязваме месото. Към него прибавяме 8 чаени чаши студена вода и го варим на тих огън. След 1 час на варене прибавяме обеления и нарязан на едро лук и почистените, обелени и нарязани на едри парчета глави целина. Прибавяме солта и ситно стритите люти чушки и варим до пълното омекване на месото. След като свалим от котлона, по желание прибавяме малко зелен лук и няколко стръка прясна коприва. Разбъркваме. Сервираме курбан чорбата, докато е още топла.

Печена плешка в зеленина
46-2
Необходими продукти:
1,5 кг агнешка плешка
3 връзки пресен лук
0,5 кг пресен спанак или лапад
300 г бира
50 мл топла вода
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
1 връзка девесил
1 връзка копър
300 г млян черен пипер
2 с.л. червен пипер
300 г олио
2 с.л. брашно
2 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:
Месото се реже на по-големи парчета, които се овкусяват с черен пипер, червен пипер и сол. Слага се в тава с малко олио и в загрята фурна, за да се зачерви. Запечатва се и се загъва с фолио и така се оставя във фурната, докато се изпече на 150-180 градуса. След това се изважда и се слага малко вода (бира) или и двете, и се оставя на 180 градуса до готовност. Лукът и лападът се нарязват на по-едро. Почистват се и се нарязват подправките, които се прибавят заедно с лука и лапада. Когато месото е омекнало, се изважда от тавата и в соса се слагат зелениите, които се обръщат няколко пъти, докато омекнат. След това се добавят брашното и доматеното пюре, както и една кафена чаша топла вода, за да има сос. Месото се връща в тавата. Така се допича, за да се обединят вкусовете за 15 минути, докато омекнат зеленчуците ,на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от вкуса и месото.

Агнешко с чесън и моркови
46-3
Необходими продукти:
700 г агнешко месо
10 скилидки чесън
2 моркова
100 мл червено вино
100 мл топла вода
горчица
масло
черен пипер, розмарин, магданоз, сол

Начин на приготвяне:
Нарежете на парчета агнешкото или може да използвате цялата плешка или бут. Срежете месото на няколко места в дълбочина, във вид на малки джобове и във всяка вдлъбнатина поставете скилидка чесън и парче морков. Намажете месото с по-голямо количество горчица, наръсете с черен пипер и сухи подправки — магданоз и розмарин. Поставете месото в тава за печене и напръскайте с разтопено масло или олио. Поставете и останалите моркови, нарязани на по-големи парчета. Посолете и добавете водата и виното. Затворете добре с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 45 минути, а след това свалете фолиото и обърнете месото. Продължете с печенето още 15 минути без фолио.

Лесно бутче
46-4
Необходими продукти:
2 кг обезкостено агнешко бутче
20 скилидки чесън (може и повече, на вкус)
чесън на прах
10 свежи клонки розмарин

Начин на приготвяне:
Агнешкото бутче се разрязва равномерно на 20 дълбоки прореза. Прорезите се запълват със скилидките чесън, а чесънът на прах се втрива в месото. Накрая бутчето се стяга в мрежа и под нея се подпъхват клонките розмарин. Подправеното бутче се пече в загрята на 170 градуса фурна до червеникаво-розов загар (около два, два и половина часа). Ако се използва термометър за готвене, температурата трябва да бъде 54 градуса. Преди да се сервира, месото се покрива за няколко минути с алуминиово фолио да се задуши.

Агнешка глава в шкембе
46-5
Необходими продукти:
1 агнешка глава
3 бр.  агнешко шкембе
50 мл  олио или масло
червен пипер, черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне:
Осоляваме  агнешката главичка, намазваме я с мазнина и червен пипер и я зашиваме в шкембетата. Поставяме  на дъното на тавата теракотена плочка, за да не залепне шкембето. Сипваме вода до половината на съда и добавяме останалата мазнина. Покриваме  тавата с алуминиево фолио и печем 1,5 ч при 200 градуса. По време на печенето я обръщаме, за да се изпече равномерно. Готова е, когато шкембето се разкъсва от само себе си.

Чревца на фурна
untitled
Необходими продукти:
300 г агнешки чревца
1 връзка пресен джоджен
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 каф. ч. олио
сол

Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да измиете идеално чревцата. За целта ги обърнете наопаки с помощта на дървено шишче или пръчка. След това слагате агнешките черва в тенджера и я пълните с вода. Сварявате ги, докато омекнат, като отпенвате от време на време. Ще са ви необходими 30-40 минути. Нарязвате агнешките чревца на ситно, овкусявате ги с червения и черния пипер и 1/2 ч.л. сол и ги слагате в малка тава. Добавяте ситно нарязаният джоджен, олиото и 1 чаена чаша от водата, в която са врели агнешките черва. Слагате тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато сосът поизври и агнешките черва се запекат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.