Герджиков в Благоевград: Нейнски се връща в Турция след ден-два

„Няма особени притеснения в отношенията между България и Турция. Има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да поддържаме добросъседски отношения независимо от едни такива спорадични явления на отделни турски граждани."

Това заяви в Благоевград премиерът Огнян Герджиков. Той пристигна за среща с областния управител Валери Сарандев и кметовете на 14-те общини в Благоевградска област, за да разговаря с тях по подготовката на парламентарните избори.

Половин час преди неговата визита в областната управа пристигна и камионът с бюлетините за изборите.

Пред медиите Герджиков говори и за няколко случая с взети мерки срещу турски граждани заради работата им срещу суверенитета на страната ни:

„Този, който ще бъде експулсиран от страната, е локализиран от органите на МВР в Шуменско, действано е в сътрудничество с ДАНС и понеже има чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено."

"Тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани за които е наложена принудителна административна мярка да не влизат в България, те са в Турция. Мерките срещу тях заради това, че действат против интересите на страната ни, срещу суверенитета и единството на нацията ни. Не мога да кажа какво са правили, тъй като има граница, до която мога да говоря, става въпрос за класифицирана информация”, обясни премиерът .

Той уточни още, че Надежда Нейнски е в България, защото е извикана е във външно министерство, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана за случаите, които могат да възникнат.

„Нейнски няма да остане тук, ще се върне в Турция, тя е на работа там. Така че е за ден-два тук и се връща обратно. Министърът на външните работи може да каже как е инструктирана, аз не я инструктирам”, уточни премиерът.

Във връзка с подготовката за изборите той заяви,че вече има сигнали за купуване на гласове от Северозападна и Югоизточна България. Компетентните органи обаче правят това, което трябва. Областните управители си вършат работата съвместно с органите на реда.

„Нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите въпреки усложнената обстановка ще бъдат проведени така както трябва”, каза Огнян Герджиков, без да уточни какви са точно сигналите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България