Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

Възрастен мъж от Козлодуй загина след пожар в дома му

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Без Владо Карамазов в „Откраднат живот“ Ралица Паскалева се забърква в любовна драма

Автобусът на годината e хибриден Mercedes Citaro спечели конкурс

Един мъж е починал, а други петима са пострадали при сбиване в центъра на Кюстендил

Тежко е състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили

Най-малко 8 души загинаха и над 50 бяха ранени при пожар в квартал в Бангладеш

САЩ търсят европейско присъствие в Североизточна Сирия

Дерайлиралият в Пловдив влак е изправен и ще напусне гарата

Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Заев и Ципрас получиха наградата на Мюнхенската конференция за сигурност

Герджиков за началника на отбраната: През последните месеци имаше политизиране (СТЕНОГРАМА)

„Началникът на отбраната е най-висшата офицерска длъжност – офицерът, който стои на върха на офицерската пирамида в Българската армия. За съжаление, последните месеци настъпиха едни тенденции на политизиране на тези назначавания и в тази връзка предлагам точно ние да го направим, като експертен кабинет, служебно правителство, да избегнем инсинуациите, че тази или онази партия влияе на избора на началника на отбраната.“ Това казва служебният премиер Огнян Герджиков при обсъждането на решението на МС да предложи на президента генерал-майор Андрей Боцев за началник на отбраната на заседанието на правителството на 1 март, стенограма от което беше публикувана в края на седмицата.

Предишният титулярен началник на отбраната ген. Константин Попов е водач на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ за Пловдив-област. Той напусна поста с неофициален мотив, че новият президент му е бил подчинен.

От ГЕРБ първоначално реагираха остро на решението на служебния кабинет, но впоследствие лидерът на партията Бойко Борисов не възрази срещу рокадата, „защото президентът е и върховен главнокомандващ“.

„Изборът е направен такъв, че това е най-достойният офицер с най-добър, така да го кажем – background, история в кариерното си развитие. Разбира се, той не е единствен от тези, които имат право, но така сме го подбрали, това е нашето предложение“, мотивира се Герджиков за решението, което президентът Румен Радев одобри и издаде указ за назначаване на 2 март.

 

Стенограма от обсъждането на решението:

Точка 16
Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за освобождаване от длъжност, назначаване на длъжност и удостояване с висше офицерско звание на офицер от висшия команден състав

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Заповядайте, господин Янев.
СТЕФАН ЯНЕВ: Благодаря, господин премиер.
Уважаеми колеги, с проекта се предлага да бъде освободен генерал-майор Андрей Боцев от длъжността командир на Сухопътните войски. Същият да бъде назначен на длъжността началник на отбраната и да му бъде присвоено висше офицерско звание генерал-лейтенант.
Накратко, това е предложението за решение. Мога да отворя една скоба да кажа няколко думи. Началникът на отбраната е най-висшата офицерска длъжност – офицерът, който стои на върха на офицерската пирамида в Българската армия. За съжаление, последните месеци настъпиха едни тенденции на политизиране на тези назначавания и в тази връзка предлагам точно ние да го направим, като експертен кабинет, служебно правителство, да избегнем инсинуациите, че тази или онази партия влияе на избора на началника на отбраната. Изборът е направен такъв, че това е най-достойният офицер с най-добър, така да го кажем – background, история в кариерното си развитие. Разбира се, той не е единствен от тези, които имат право, но така сме го подбрали, това е нашето предложение. Предлагам да бъде прието по този начин.
Благодаря ви.
ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря.
Въпроси към министър Янев?
Господин Семерджиев!
ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: Не е въпрос, само едно лично мнение – познавам господин Боцев от 55 години насам и мога да свидетелствам за неговите качества.
ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря.
Има ли други въпроси? Няма.
Приемаме това решение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Борисов в Девин: Не може при толкова направени неща да мислим, че БСП ще ни победи“ ПАРЦАЛА БОРИСОВ КАТО ПОГЛЕДНЕ ТАЙНИТЕ СИ СМЕТКИ И ТЕЗИ НА АЙДУЦИТЕ СИ СТИГА ДО ИЗВОДА, ЧЕ БИЛИ НАПРАВИЛИ МНОГО. Такава е логиката на крадливия парцал Борисов. А ние като си бръкнем в джоба, но той празен, еле па като отворим хладилниците, а там празно за парцала Борисов ли да гласуваме или за крадливата му шайка котараците, а може би за свинефермата му герб?????????? Да гласуваме за парцала Борисов, за да се радваме и следващите години на празните си джобове и хладилници????????? Само -м-а-л-о-у-м-н-и- мазохисти и мангалите ще гласуват за свинефермата герб.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.