Герджиков за началника на отбраната: През последните месеци имаше политизиране (СТЕНОГРАМА)

"Началникът на отбраната е най-висшата офицерска длъжност – офицерът, който стои на върха на офицерската пирамида в Българската армия. За съжаление, последните месеци настъпиха едни тенденции на политизиране на тези назначавания и в тази връзка предлагам точно ние да го направим, като експертен кабинет, служебно правителство, да избегнем инсинуациите, че тази или онази партия влияе на избора на началника на отбраната." Това казва служебният премиер Огнян Герджиков при обсъждането на решението на МС да предложи на президента генерал-майор Андрей Боцев за началник на отбраната на заседанието на правителството на 1 март, стенограма от което беше публикувана в края на седмицата.

Предишният титулярен началник на отбраната ген. Константин Попов е водач на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ за Пловдив-област. Той напусна поста с неофициален мотив, че новият президент му е бил подчинен.

От ГЕРБ първоначално реагираха остро на решението на служебния кабинет, но впоследствие лидерът на партията Бойко Борисов не възрази срещу рокадата, "защото президентът е и върховен главнокомандващ".

"Изборът е направен такъв, че това е най-достойният офицер с най-добър, така да го кажем – background, история в кариерното си развитие. Разбира се, той не е единствен от тези, които имат право, но така сме го подбрали, това е нашето предложение", мотивира се Герджиков за решението, което президентът Румен Радев одобри и издаде указ за назначаване на 2 март.

 

Стенограма от обсъждането на решението:

Точка 16

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за освобождаване от длъжност, назначаване на длъжност и удостояване с висше офицерско звание на офицер от висшия команден състав

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Заповядайте, господин Янев.

СТЕФАН ЯНЕВ: Благодаря, господин премиер.

Уважаеми колеги, с проекта се предлага да бъде освободен генерал-майор Андрей Боцев от длъжността командир на Сухопътните войски. Същият да бъде назначен на длъжността началник на отбраната и да му бъде присвоено висше офицерско звание генерал-лейтенант.

Накратко, това е предложението за решение. Мога да отворя една скоба да кажа няколко думи. Началникът на отбраната е най-висшата офицерска длъжност – офицерът, който стои на върха на офицерската пирамида в Българската армия. За съжаление, последните месеци настъпиха едни тенденции на политизиране на тези назначавания и в тази връзка предлагам точно ние да го направим, като експертен кабинет, служебно правителство, да избегнем инсинуациите, че тази или онази партия влияе на избора на началника на отбраната. Изборът е направен такъв, че това е най-достойният офицер с най-добър, така да го кажем – background, история в кариерното си развитие. Разбира се, той не е единствен от тези, които имат право, но така сме го подбрали, това е нашето предложение. Предлагам да бъде прието по този начин.

Благодаря ви.

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря.

Въпроси към министър Янев?

Господин Семерджиев!

ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: Не е въпрос, само едно лично мнение – познавам господин Боцев от 55 години насам и мога да свидетелствам за неговите качества.

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря.

Има ли други въпроси? Няма.

Приемаме това решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика