Герджиков: 1,6 млрд. лв. е излишъкът в държавната хазна след служебното правителство

Снимки: Пламен Стоименов

Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна в размер на 1,6 млрд. лв. Това стана ясно по време на подробния отчет на служебният премиер Огнян Герджиков за свършеното от кабинета по времето на управлението му.

Герджиков започна с Министерството на здравеопазването, за което посочи, че е постигнало съгласие с БЛС и е сключен НРД за 2017 г., както и че се е въвело електронното здравеопазване у нас. „Смятам, че е по-добро от пръстовите отпечатъци“, заяви той.

За МВР той отчете, че e билa възстановена връзката на министерството с гражданите по местоживеене. „До всяка самостоятелна сграда беше изпратено информационно писмо за контакти с районните полицейски инспектори. До 20 април броят на регистрираните престъпления е намалял с 12%, като убийствата намаляват с 23%, грабежите с 16%, кражбите по домове и офиси с 20% и кражбите на МПС с 30%“, обясни Герджиков.

При Министерството на финансите изцяло е била подготвена нова услуга за електронно подаване на най-често използваните три декларации за местни данъци и такси. „Към 25 април събраните приходи са с 5,9% повече спрямо същия период на предходната година. Това са 238,9 млн. лв. повече. До 25 април приходите в Агенция „Митници“ бележат ръст от 16,1% или 385,7 млн. лв. повече спрямо същия период за 2016 г. Намалял е и броят на общините с финансови затруднения“, допълни премиерът.

При Министерството на труда и социалната политика над 51 млн. лв. са били осигурени на за великденски добавки и над 220 млн. лв. за разходи, свързани с военноинвалидите и ветераните от войните. Облекчила се е и административната процедура за получаване на месечни помощи за деца с трайни увреждания.

Отчетен е и 1,95% спад на безработицата спрямо същия период през 2016 г.

За Министерство на образованието и науката Герджиков посочи, че е бил публикуван за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. По думите му целта е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии и да се възстанови международният научен авторитет на страната ни.

За Министерство на земеделието и храните Герджиков посочи, че е бил одобрен списък с храните, обект на хранително банкиране. „Бе осигурена възможност на нуждаещите се да получават безвъзмездно хранителни стоки, а дарителите на тези продукти да бъдат облекчени данъчно. Създадени бяха оптимални условия за провеждане на кампания 2017 г. по директните плащания. За периода от 27 януари, откакто встъпихме, до 15 април, бяха изплатени над 127 млн. лв. субсидии по схемите и мерките за директни плащания и над 89 млн. лв. за развитие на селските райони“, коментира той.

Премиерът посочи, че при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е било подобрено изпълнението на графика за движението на влаковете, което е постигнато чрез по-добра организация на подвижния състав и без използване на допълнителен финансов ресурс.

„Постигнато е и съгласие с кредиторите на БДЖ за разсрочване на задълженията им. Предприети бяха действия по подготовката и стартиране на процедури за наемането на електромотрисни влакове и ремонт на наличен тягов подвижен състав. Представено бе официално инвестиционно намерение, връчен от Китайската корпорация за железопътен подвижен състав, която е една от най-големите индустриални концерни в световен мащаб. Обсъдено бе изграждането на нови жп връзки към индустриалните мощности, което ще доведе до икономически ползи за железниците и бизнеса“, заяви Герджиков.

Той добави, че е била спряна и процедурата за концесия на софийското летище, за да се даде възможност на сериозни инвеститори да кандидатстват по световно възприети стандарти за такива обществени поръчки.

За Министерство на икономиката Герджиков допълни, че България се е присъединила към европейската рамка на платформите за дигитална индустрия, въведени в 12 държави-членки и е декларирала готовността си за приемане на национална платформа. „Разработена е концепцията за цифрова трансформация на българската индустрия“, заяви той.

Относно Министерство на енергетиката премиерът обясни, че са били предприети поредица от мерки за оптимизиране на финансовите потоци. „Постигната е финансова и техническа стабилизация на сектор „Енергетика“ с общ финансов ефект на стойност над 120 млн. лв. Само от лихви и неустойки по концесионни договори са събрани 1,208 млн. лв. Събираемостта от концесионни такси отбелязва 23% ръст спрямо същия период на миналата година. Само за първите 3 месеца на 2017 г. от концесии в бюджета са постъпили 27,7 млн. лв. при очаквани за цялата година 34 млн. лв. С моя заповед беше формирана междуведомствена работна група, която да извърши проучване и анализ за подготовката на позиция по делото на ЕК срещу „Газпром“, коментира Герджиков и добави, че по инициатива на министъра на енергетиката, който е представил доклад пред МС, е били организирано негово изслушване по темата и в НС.

„Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна в размер на 1,6 млрд. лв. Салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към месец април 2017 г. е положително. В приходната част на бюджета средствата са 785 млн. лв. Това говори за добре работеща икономика“, заяви премиерът.

„Второ, приета бе наредба, въвеждаща единно държавно изискване в специалността „Право“ и професионалната квалификация „Юрист“. Това беше една от моите лични каузи. Борих се за нея почти 6 години. Едно от предизвикателствата да поема този тежък кръст, беше приемането на такива единни изисквания със завършването на единен държавен изпит. Наличието на множество факултети водеше до различни критерии и за съжаление произвеждахме немалко продукция брак“, допълни той.

Според него, поради наличието на голям брой висшисти с юридическо образование, съвсем коректно е било предвидено да може право да се следва само редовно, а не задочно, тъй като разликата в нивата на обучение е твърде голяма.

„Трето, предприеха се действия за гарантиране на националния имунизационен календар, като се осигуриха средства за ваксини в размер на 20 млн. лв. от централния бюджет. Те не бяха предвидени, въпреки обявената обществена поръчка, която нашето правителство финализира“, каза той.

На четвърто място Герджиков постави това, че на утрешното заседание на кабинета ще бъдат приети два много важни акта. „С министерско постановление ще се промени тарифата за таксите, които се събират от Агенцията по вписванията“, обясни премиерът.

„Пето, създаде се възможност за старт на процедурата за откриване на филиал на Русенския университет във Видин. Това е от съдбовна важност за демографския баланс за развитието на този регион.

Шесто, ако не беше "гафът" с великденските надбавки, бих казал, че сме изпълнили смислени ангажименти с положително отражение върху стабилността на държавата, живота на хората и бизнеса“, каза още Огнян Герджиков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България