Германия възобновява събирането на бежански семейства

Германският парламент одобри нови правила за събиране на живеещи в страната мигранти със семействата им, с което се слага край на двугодишната пауза, въведена в периода на най-големия наплив на кандидати за убежище, предаде ДПА.

Благодарение на промените от 1 август кандидати за убежище, които се ползват с т. нар. "субсидирана закрила" (понеже не отговарят на условията за получаване на бежански статут) ще могат да се съберат с членове на семействата си. Броят на роднините, които се допускат в страната, обаче ще е ограничен до 1000 на месец.

През последните няколко години кандидатите за убежище със статут на субсидирана закрила (сред които много сирийци, избягали от войната в страната си), трябваше да чакат две години, преди да могат да кандидатстват за събиране с близките си, с изключение на някои единични случаи.

Новите регулации дават отново възможност на тези хора да кандидатстват съпругът или съпругата им, както и непълнолетните им деца, да дойдат при тях в Германия.

Статут на субсидирана закрила получават хора, които не отговарят на условията за бежански статут съгласно Женевската конвенция, но не може да бъдат върнати в родината си, тъй като, например, там ги заплашват мъчения или смъртно наказание. В Германия по правило хора с такъв статут получават разрешително за пребиваване за една година, което после се удължава, отбелязва ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа