Германия има интерес от стабилно икономическо развитие в Турция, заяви Меркел

Германия има "стратегически интерес" от стабилно икономическо развитие в Турция, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германската телевизия Ер Те Ел, цитирано от в. "Хюриет дейли нюз". Меркел заяви, че Германия и Турция трябва да засилят диалога и сътрудничеството въпреки разногласията, които имат по редица политически теми.

"Германия има стратегически интерес от стабилно икономическо развитие в Турция. Ако действаме по начин, който би отслабил Турция, това не би било в наш интерес", посочи тя.

Коментарите на канцлера идват на фона на информации в медиите, че Берлин търси начини да помогне на Турция да преодолее икономическите си трудности. Меркел също така отхвърли критики от страна на германски опозиционни партии относно планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 28 и 29 септември.

"Не можем винаги да мислим за света в черно и бяло. Това не е действителността", посочи тя. Меркел добави, че германо-турските отношения са "специални", благодарение на над 3-те милиона турци, живеещи в Германия.

Германският външен министър Хайко Маас е на двудневно посещение в Турция от вчера, напомня вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа