Германия обяви, че правителствената й информационна мрежа е обект на кибератака

Германските власти обявиха, че срещу правителствената информационна мрежа на страната е извършена кибератака, която все още не е приключила, съобщиха световните агенции.

„Това е истинска кибератака на част от правителствената система. Процесът не е прекъснат, това е продължаваща атака", подчерта председателят на Комисията по разузнавателни въпроси Армин Шустер, добавяйки, че няма да бъдат дадени повече подробности, за да се избегне предаването на критичната информация на извършителя на престъплението.

Хакерската група АРТ28 е успяла да проникне в мрежата на Министерството на външните работи, на Министерството на отбраната, поясниха източници от германските спецслужби пред местни медии. По техни данни хакерите са внедрили програми и са успели да копират документи на ведомствата. Атаката е разкрита през декември 2017 г., но експертите не изключват тя да е продължила през цялата минала година.

Според действащия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер хакерската атака срещу комуникационните мрежи на федералното правителство е „сериозен процес", който е планиран дълго време.

"Инцидентът, който е пряко свързан с националната сигурност, не променя факта, че Германия е добре позиционирана в областта на ИТ сигурността и има „една от най-сигурните правителствени мрежи в света", категоричен бе Томас де Мезиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа