Германия се готви за опасната зимна буря "Сабине"

Германия се готви за буря, която вероятно ще я държи в плен в продължение на два дни. Според прогнозите стихията ще връхлети в неделя и ще предизвика големи нарушения в транспорта, предаде ДПА.

"Ще бъде опасно", предупреди Андреас Фридрих от Германската метеорологична служба.

Зимната буря "Сабине", се очаква да засегне сериозно движението на регионални и международни влакове, особено в Северна и Западна Германия, заяви железопътната компания "Дойче бан". От германските железници препоръчаха на хората, които смятат пътуват между неделя и вторник, да променят плановете си. Бурята, която идва откъм Атлантика, се очаква да връхлети Северозападна Германия в неделя около обед местно време. По крайбрежието на Северно море се очакват силни ветрове със скорост 120 км/ч според актуалните метеорологични модели.

После бурята постепенно ще се насочи на юг и през нощта срещу понеделник ще достигне Бавария. Фридрих от Германската метеорологична служба очаква някъде по същото време "да възникне и най-опасната обстановка, тъй като тогава ветровете ще са най-силни", а самата буря ще бъде пресрещната от студен фронт.

На много места Сабине ще донесе и силни дъждове и гръмотевични бури. Очаква се времето да се подобри едва в понеделник вечерта и вторник.

Подобни зимни бури обикновено се появяват веднъж на около две години; Сабине обаче няма да бъде "рекордна буря", прогнозира Фридрих.

Коментари

Задължително поле