Община Асеновград предупреди населението да не ползва водата от река Чепеларска

Джей Зи е вързан за Бионсе с брачен договор

Почистват от наноси улиците в София

САЩ: Руски тролове сеят дезинформация и за коронавируса

Консерваторите водят на парламентарните избори в Иран

Тийнейджър намушка връстник в Благоевград

Руски самолет, превозващ ЗРК „Панцир“, прелетя над България

Високо напрежение и драма на „Тича“, „Левски“ загуби нови точки

България предлага шест стратегически проекта за развитие на граничните региони

Япония съобщи за 14 нови случая на заразени с коронавирус

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в България в понеделник

Криминално проявен нападна лекар във Варна

Увеличават се делата за домашно насилие в Горнооряховския районен съд Над 285 000 лева са събрали държавните съдебни изпълнители през 2019 година

Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Германия си намери решение, което разболява България Утолява глада си за медици от Източна Европа

Във финансово отношение Гърция постепенно се стабилизира. Редом с тази добра вест обаче от страната идват и по-малко радостни новини. Например следната: в последните години много гръцки лекари са напуснали родината си и работят в Западна Европа – най-вече в Германия. Това е една от причините за влошаването на здравеопазването в Гърция. Този проблем не е само гръцки – той е до болка познат в почти всички страни от бившия Източен блок – България, Румъния, Полша.

„Ако личният ви лекар говори български, гръцки, румънски, или полски, случаят е такъв: той се е изучил за лекар с парите на данъкоплатците в своята родина, след което е заминал за Германия, за да обогати нейното здравеопазване. В същото време няма германски лекари, които да са заминали да практикуват професията си в България или Румъния.

Не е нужно да търсим дълго, за да открием фаталните последици за страните, от които бягат кадри. Потърпевши са не само пациентите – изтичането на мозъци от периферията към центъра на Европа създава диспропорции, които постепенно се превръщат в заплаха за целия европейски проект.

Докато Германия се чувства уютно в центъра на Европа, утолявайки глада си за лекари с попълнения от Източна Европа (с други думи: докато тя се възползва от икономическите ефекти на европейското единение), в страните по периферията се множат проблемите. „Брейн-дрейнът“ засмуква не само лекари. Милиони източноевропейци са напуснали страните си след промените от преди 30 години. Всички те тръгват с една цел: да си осигурят по-добро бъдеще на Запад.

Разделят се със семействата си и милиони деца остават на грижите на баби и дядовци, лели и чичовци, приятели. Има и положителни последици от това, но много повече са отрицателните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Пе-дал съюза е много вреден за България. Повече от 10 години обяснявам. Лошото е ,че почти никой не вдява. Като децата. Колко пъти им казваш да не пипат котлона. Докато не го пипнат не рахатясват. Така е и Българина. Докато не намалее до милион и не почне да измира от глад и мизерия няма да се замисли във какъф кенеф се е наврял

  2. Изходът е -заплатите в БГ на европейско ниво .Така ще има специалисти. Ама Ганьо разсъждава-ааа,как така лекаря ще взема 10 000 евро, аз 1000 .Ами учил е и ще взема.Като искаш да те лекува като европеец. Ти не си учил и няма да вземаш.Германецът ходи да работи в Америка и скандинавието.Така че на е винивен ВС.Виновни са управляващите кадесарски изроди от 70 г насам.

    1. Разсъждаваш кат всезнайко на 23… поне по моето време де. Сега може да си и на 40. Но пак си прост.

  3. то това положение е поне от 30 години – за почти 10 годишното обучение на лекарите са необходими огромни пари и германия /а и другите западни страни / са решили че могат да си спестят част от тях като ги дадат примерно за реимбурсиране на лекарства и медицински изделия на своите граждани. в българия обратно за тези 30 години са дадени милиарди за обучение на лекарите и за сметка на това българите си плащат лекарствата и медицинските изделия от джоба- това е въпрос на държавна политика , но в края на крайщата излиза че бедна българия субсидира богатите здравеопазни системи на западните държави. така че когато говорим за парите идващи от европа не бива да забравяме и за тези в обратната посока.

  4. На българина и 10000€ заплата да му дадеш , пак няма да работи както трябва. Възпитанието ни е такова!

    1. Българина работи предостатъчно. По 12 часа. Събота и понякога в неделя. Явно си от тия работодатели които скоро ще фалират и ще си дърпат въжето. Вие гадове долни осрахте родината ми

  5. Янко. Париете които излизат от България са в пъти повече от тези които влизат. То не са хранителните вериги ,банки ,бензиностанции ,пивоварни ,застрахователи котцесии за по 50 години, златодобив. ЗАПАДА НИ КРАДЕ. КАК ПОЧТИ НИКОЙ НЕ ГО РАЗБИРА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.