Германия слага таван за броя на бежанците

Годишно ще се допускат максимум 220 000 търсещи убежище

Левицата и десницата договориха план за коалиция

Берлин е за замразяване на преговорите на Турция с ЕС

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, канцлерката Ангела Меркел и председателят на ГСДП Мартин Шулц пристигат за пресконференция след договарянето на план за преговори за коалиция. Очакванията са те да продължат до април.

Германия ще въведе таван за прием на бежанци, като ще допуска между 180 000 и 220 000 души максимум годишно. За това се договориха социалдемократите (ГСДП) на Мартин Шулц и десницата ХДС/ХСС на Ангела Меркел, предаде АФП.

Мярката за ограничаване на притока на преселници е записана в проектоспоразумение от 28 страници за план за начало на официални преговори за управляваща коалиция. То бе договорено в предварителните преговори между лидерите на левицата и десницата, които започнаха в неделя и приключиха в ранните часове вчера, като последният тур от разговори продължи повече от 24 часа. Проектоспоразумението ще бъде представено на партиите, а ГСДП предстои да даде одобрение за започване на конкретни преговори за правителство на конгреса си на 21 януари.

Освен таван за пристигащи бежанци, се предвижда и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година.

В икономическата сфера се предвиждат постепенно премахване на данък солидарност, въведен след обединението през 1990 г. в помощ на по-бедния Изток. Очаква се тази стъпка да доведе до облекчения на стойност 10 млрд. евро за гражданите за период от 3 г. до 2021 г. ГСДП не успя да наложи исканото от нея повишаване на данъка на богатите и споразумението не предвижда увеличаване на налозите. Договорени са инвестиции от 5,95 милиарда евро в дигитализация, образование и изследвания.

По отношение на бъдещето на ЕС планът за коалиция показва сближаване с позициите на френския президент Еманюел Макрон за повече интеграция на страните от еврозоната, включително и за бъдещ “инвестиционен бюджет” на държавите от валутния съюз.

В коалиционния си план левицата и десницата записаха и че не искат затваряне на глави от преговорите на Анкара с ЕС, нито отваряне на нови предвид състоянието на демокрацията и правата на човека в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа