Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Германия тихо гради европейска армия Румъния и Чехия започнаха вече сливането

На няколко години идеята за армия на ЕС открива пътя си обратно в новините, предизвиквайки врява. Концепцията е и фантазия, и плашило: срещу всеки един федералист в Брюксел, който смята, че Европа се нуждае от общи сили за отбрана, за да засили влиянието си по света, стои по един човек в Лондон или на друго място, който изтръпва пред идеята за потенциален конкурент на НАТО.

Но тази година, далеч от заглавията, Германия и два от нейните европейски съюзника – Румъния и Чехия, тихо предприеха радикалната стъпка по пътя към нещо, което изглежда като армия на ЕС, докато избягват разхвърляната политика, свързана с това: те обявиха интеграцията на въоръжените си сили.

Румънската армия няма да се присъедини изцяло към Бундесвера, нито пък чешките въоръжени сили ще станат просто германски подотдел. Но в следващите месеци всяка страна ще интегрира по една бригада в германските въоръжени сили: 81-ва Механизирана бригада ще се присъедини към силите за бързо реагиране на Бундесвера, докато чешката 4-та бригада за бързо разполагане ще стане част от германската 10-а бронетанкова дивизия. Правейки така, те ще поемат по стъпките на двете холандски бригади, едната, която вече се присъедини към дивизията за бързо реагиране на Бундесвера, и втората, която се интегрира в 1-ва бронетанкова дивизия на германската армия.

Но под скучния етикет на „Рамкова национална концепция“ Германия работи по нещо далеч по-амбициозно – създаването на това, което е водена от Бундесвера мрежа от европейски миниармии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Разликата е, че холандците са били окупатори до 89та и интеграцията е промяна на статута. А явно челбърлейн правилно е оценил чехите като им е взел судетите и ги е дал на германците без да ги пита.

 2. май нас пак никой не ни кани за нищо …………май ще ни хвърлят на кучетата( турците). и в тази схема ни няма

  1. Явно сега с това ще ни плашат руските торлове. Ама тука е Европа и сме в НАТО. Това не е Крим и има доста повече мислещи хора които могат да си направят изводите, че не сме 18 век в Европа както е на изток и сме много по-обединени и цивилизовани от въшлювците алкохолици.

   1. Олхофрен си петро, олихофрен. Европата и натото в кипър и у нас го доказват…

 3. Иванов ,с коя армия да ни поканят? Та нашата армия е от 20 000 тюфлека , 5 самолета и 50 танка и то морално и технически остарели. Дори не съм сигурен дали сме в състояние да воюваме с държава като Албания. Ако има армия на ЕС тук просто ще пратят 50 60 хилядна армия събрана от всички държави в Европа (най вероятно от емигранти) ,а ние ще ги храним….

  1. Немците си я знаят. Ако и ние си знаехме, вече щяхме да строим стена около немския обор.

   1. Така е. Тези немци си живеят в обор, докато виж на изток из руските степи е пълно с имения на олигарси и всеки кара я Лада я Москвич. Еххх от руското по-платено няма.

 4. ЕС отдавна трябваше да направи обща армия . Но тия от командването на Нато не искат щото ще им отидат хубавите служби и няма да могат да се заяждат повече с Русия . А Сащ ще трябва да изтеглят цялата си гейска паплач от ЕС.

 5. Nishto novo pod slantcheto – naemnici im vikat. Shto da mrat evrogays, kat mozhe chuzhdi majki da zhalat. Sled razrushenieto na Erusalim 70 ad, 10ti legion pazi novata Rimska administracia – nai boesposobnata voiska – Trakiiskite voini

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.