Германия ще подпише ТПТИ с Канада

Германският конституционен съд даде зелена светлина на правителството да подпише спорното споразумение между ЕС и Канада за зона за свободна търговия. Това може да стане обаче след изпълнението на няколко условия, най-важното от които е правото на страната да се оттегли от договора по всяко време, предаде БНР.

Съдът обяви решението си само 24 часа след като изслуша аргументите на критикуващи споразумението от граждански обединения и партии. Те внесоха и подписка срещу договора, подписана от над 200 000 германски граждани. Съдът обаче отхвърли аргументацията като несъстоятелна.

Споразумението за свободна търговия с Канада е най-амбициозният търговски пакт на ЕС до момента и веднага след влизането му в сила ще отпаднат тарифите за 98 процента от търгуваните стоки. То включва също разпоредби в областта на регулаторното сътрудничество, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки.

Противниците му обаче се опасяват, че то ще нанесе вреди на работещите в Европа, както и ще постави под заплаха опазването на околната среда.

Споразумението ще бъде подписано на срещата на върха в Брюксел на 27 октомври.

Конституционният съд постанови, че споразумението може да важи само в частта, която е в компетенцията на ЕС. То трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички страни-членки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят