Германия ще подсигури по-голямо видеонаблюдение на обществени места срещу терора

видеонаблюдение

Германското правителство одобри вчера законопроект, предвиждащ по-голямо видеонаблюдение на обществени места, съобщава „Ройтерс”. Мярката отразява нарастващите страхове за сигурността в Германия, където от десетилетия се подхожда предпазливо към полицейското следене.

Партиите от управляващата коалиция постигнаха принципно съгласие по законопроекта миналия месец, доста преди нападението с камион срещу коледен базар в Берлин в понеделник, за което отговорност пое групировката "Ислямска държава", предаде БТВ.

През лятото в Германия имаше две по-малки ислямистки атаки - едната във влак, другата на музикален фестивал. Извършените на миналата Нова година стотици сексуални посегателства също засилиха загрижеността за сигурността по германските улици.

Наблюдението от властите е чувствителен въпрос в страната заради значителното следене, извършвано от тайната полиция в някогашната комунистическа Източна Германия и от Гестапо по времето на нацизма.

Новото законодателство предвижда да бъдат отслабени ограниченията за защита на данните при видеонаблюдение по улиците и на места като търговски центрове, спортни обекти и автомобилни паркинги.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа