Германската полиция арестува Пучдемон на влизане от Дания

Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон (55 г.) е задържан в Германия, съобщи неговият адвокат. Новината потвърди и говорител на криминалната служба в Кил, столица на германската федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, граничеща с Дания, предаде кореспондентът на “Труд” в Берлин.

Според адвоката на Пучдемон в момента клиентът му се намира в полицейски участък в Кил, към него се отнасяли с уважение.

Пучдемон е бил арестуван в 11,19 ч днес заранта на магистрала номер 7 от германска пътна полиция в момент, когато е пресичал границата на Дания с Германия.

Видният политик беше свален от власт от Мадрид през октомври миналата година заради проведен референдум за независимост на Каталуня. Беше издадена и заповед за арест, но Пучдемон избяга в Белгия.

През последните дни Пучдемон се е намирал във Финландия. Днес се е отправил обратно към Белгия през Германия.

Испанската прокуратура обвини Пучдемон и негови съратници в бунтарство и злоупотреба с публични средства. Не става дума за присвояване, а за финансиране на референдума за независимост на Каталуня, обявен от Мадрид за незаконен.

Ако Пучдемон бъде изправен на съд, заплашва го присъда до 30 години лишаване от свобода.

След провеждането на референдума през октомври м. г. за независимост на Каталуня Мадрид издаде европейска заповед за арест на Пучдемон. Изненадващо по време на разпити на политика в Брюксел през декември м. г. Върховният съд на Испания анулира европейската заповед за арест. Такава обаче е била изданена в петък вечер, 23-и март.

Коментари

Задължително поле