Германските ВВС поставиха рекорд с изтребителя „Юрофайтър“

Германските военновъздушни сили поставиха нов рекорд за разстояние, изминато с изтребителя „Юрофайтър“, след като дистанцията от 8600 км между Япония и Хаваите бе взета за 10,31 часа.

Полетът, който включваше пет операции за презареждане с гориво във въздуха, предшества военни маневри на страни от Индо-тихоокеанския регион в рамките на международните учения „Тихоокеанско небе“, предаде БТА. 

По принцип изтребителите не са предназначени за полети на дълги разстояния и обикновено се разполагат в доста тесен радиус на зоната на действие, отбелязва ДПА. Някои държави разполагат със самолетоносачи, за да доближат самолетите възможно най-близо до зоните на действие. Германия обаче не притежава такива кораби от Втората световна война насам. 

В ученията „Тихоокеанско небе“ участват военновъздушните сили на Германия, Франция и Испания и ще продължи до средата на август. Учения се провеждат и в Аляска, Япония, Австралия и Индия.

Предишният публично известен рекорд за най-дълъг непрекъснат полет на „Юрофайтър“ е 8 часа и 36 минути, извършен от британските Кралски военновъздушни сили на 23 септември 2017 г. по време на мисия над Близкия изток в подкрепа на коалицията, бореща се срещу Ислямска държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа