Германските леви и десни подкрепят Путинова Русия

Звездата на германската левица Сара Вагенкнехт, която следва консервативна линия по мигрантските въпроси, агитира за подновяване на вноса на руски петрол.

“Алтернатива за Германия” аплодира бурно Москва

Социалистите си искат евтиния руски петрол

Злостни нападки срещу кабинета “Шолц”

Известният германски издател Юрген Елзесер, чието списание наскоро беше забранено от германското правителство, обяви подкрепата си за Владимир Путин и получи бурни овации на среща на крайнодясната “Алатернатива за Германия” (АзГ).

В същото време бившата лидерка на германската левица Сара Вагенкнехт, която неотдавна стартира свой политически проект, агитира за подновяването на вноса на руски петрол.

Както отбелязват агенциите, Елзесер е говорил на партийно събитие на АзГ в източната провинция Саксония-Анхалт, като е нарекъл министърката на вътрешните работи Нанси Фезер “фашистка”, а военния министър Борис Писториус - военнопрестъпник. Освен това във встъпителните си думи е обидил и лидерката на Зелената партия Рикарда Ланг.

“И разбира се, няма да ми бъде забранено да казвам: аз съм привърженик на Путин”, казал Елзесер под аплодисментите на “Алтернатива за Германия”, посочва ДПА.

Списанието на Елзесер “Компакт” беше забранено от германското вътрешно министерство на 16 юли, тъй като се твърди, че се е превърнало в “централен дясноекстремистки рупор”.

Елзесер обаче наскоро спечели предварителна победа в съда, защото съдиите изразиха съмнения относно пропорционалността на действията и отмениха забраната.

Решението на Федералния административен съд на Германия означава, че списанието може отново да излиза, но при определени условия. Съдът обаче все още не е взел окончателно решение по въпроса.

Елзесер демонстрирал самоувереност на конференцията на “АзГ” в град Магдебург и казал, че правният му успех показва, че “победата е възможна”. Той освен това приветствал похода на партията към властта на предстоящите парламентарни избори в Саксония-Анхалт.

От своя страна звездата на германската левица Сара Вагенкнехт, основателката на партия “Алианс на Сара Вагенкнехт”, настоява за подновяване вноса на руски петрол за нуждите на нефтохимическия комбинат в източния германски град Швет. Вагенкнехт обещава да предприеме политически промени по въпроса, ако се представи добре на предстоящите на 22 септември избори в източната провинция Бранденбург, в която се намира Швет.

Германия спря вноса на руски петрол след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., и установи контрол върху нефтопреработвателния завод, чийто мажоритарен собственик е дъщерна компания на руския държавен концерн “Роснефт”.

76,2 процента от капацитета на рафинерията в Швет са влезли в експлоатация през първата половина на тази година, обяви наскоро германското правителство в отговор на запитване по време на парламентарен контрол. За сравнение през 2021 година, преди нахлуването на руските войски в Украйна, са били използвани 98,8 процента от производствената мощност.
Вагенкнехт заяви за ДПА в неделя, че да се внася руски суров нефт би било по-добре от “трудното и скъпо просене на петрол, без да се достигне в крайна сметка до пълно използване на капацитета” в завода в Швет.

Партията є, която съчетава някои традиционни леви политически линии с консервативни позиции по въпроси като нелегалната миграция, се противопоставя на германската подкрепа за Украйна и заема помирителна позиция спрямо установения в Русия режим от президента Владимир Путин.

Ако партията ни стане част от регионалното правителство на провинция Бранденбург, то в никакъв случай няма да се примирим с ембаргото върху руския петрол и активно ще оказване натиск върху правителството да промени политиката си в това отношение, казва Вагенкнхет.

Междувременно украинският посланик в Германия Олексий Макеев призова Берлин да не отслабва подкрепата си за Украйна, предаде ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа