На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Германският правосъден министър: България върви в правилната посока по съдебната реформа

БЕРЛИН, от кореспондента на „Труд“

Хайко Маас разговаря в Берлин с българската си колежка Екатерина Захариева

“Естествено, че ме интересува актуалната политическа ситуация в България, има много за споделяне. Но ние отдавна работим в тясно сътрудничество. С удоволствие сме готови да подкрепяме колежката си в тази посока, както и сме го правили. Убеден съм, че г-жа Захариева е изключително ангажирана и върви по правилния път. С интерес следим процесите в България.” Това заяви за “Труд” германският правосъден министър Хайко Маас при посрещането днес в Берлин на българската си колежка Екатерина Захариева.

На наш въпрос дали би дал съвети на София, министърът отговори: “Първо с удоволствие изслушвам, а що се отнася до съвети, давам ги, само ако бъда попитан. Това в международното сътрудничество е важно. Много сме разговаряли по съдебната реформа и в това отношение работим съвместно. Ние и персонално подкрепяме колежката Захариева в нейната дейност. Бихме продължили с удоволстие този процес. Обменяме мнения, а там, където сме в състояние да помогнем, ще го правим и в бъдеще.”

unnamed-3

На въпрос на “Труд” защо след толкова години правосъдната ни реформа все още не е факт, г-н Маас отговори: “Аз съм последният човек, който е в състояние да дава оценки. А изобщо не може да се каже, че нищо не е в ход. При правосъдни реформи навсякъде в Европа винаги става въпрос за път на малките стъпки, които трябва да се извървят. Вярвам, че по тези стъпки колежката ми Захариева е твърде много ангажирана и тя върви по този път при всичката съпротива, която е факт не самоу вас. Аз мога само да я подкрепям да продължи по този път.”

При последвалия разговор Екатерина Захариева запозна германския си колега със законодателните инициативи на министерството, които вече са преминали през широко обществено обсъждане. Министърката обаче призна, че за съжаление все още не са разгледани на две четения в Народното събрание промените в Наказателно-процесуалния кодекс, Семейния кодекс, Търговския закон, Наказателния кодекс, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и Закона за правната помощ, както и изцяло новите законопроекти за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

Захариева спомена и влезлите в сила два пакета с промени в Закона за съдебната власт, които въвеждат съдийското самоуправление, новите проверки на магистратите от страна на Инспектората на ВСС, нов ред за атестиране, кариерно израстване и дисциплинарно производство.

unnamed-1

„Реформите са предизвикателство във всички държави от Европейския съюз. Важното е да са в правилната посока, както прави България. Реформирането в съдебната системата трябва да става с последователни и решителни стъпки“, изтъкна министър Маас. Захариева го подкрепи: „Привърженик съм на еволюциите, не на революциите.“

Екатерина Захариева благодари на министър Маас за активното участие на германски прокурор в техническата мисия на Службата за подкрепа на структурната реформа, която до края на годината трябва да изготви анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата. Тя покани Германия да се включи в евентуални нови технически мисии за подкрепа на съдебната система, за които спомена и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до българския министър-председател Бойко Борисов. Захариева представи и плановете за въвеждане на електронно правосъдие, което вече е обезпечено с 35 млн. лв. по оперативна програма „Добро управление“.

Българският правосъден министър благодари и за помощта от страна на Берлин за обучението на експерти във връзка с подготовката на българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г.

До края на тази седмица пристига поредния български експерт за обмяна на опит във Федералното министерство на правосъдието. Министър Маас обяви, че ще окаже всякаква помощ, включително чрез изпращането на свои служители в България, за да подпомогне подготовката за председателството.

Двамата министри обсъдиха още Механизма за сътрудничество и оценка, проекта на регламент на създаване на Служба на европейския прокурор, както и проектодирективата за борба с финансовите измами.

България и Германия са единодушни, че ЕС се нуждае от силна европейска прокуратура и решително подкрепят приключването на преговорите по нейното създаване.

Службата на Европейския прокурор ще бъде основна тема на разговорите по време на Съвета на министрите на правосъдието на ЕС, който се свиква на 7 декември т. г. в Брюксел.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Обратното – щом го казва германец, значи е истина. Ако беше руснак…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.