Германски доктор: Заплахата от мутациите на COVID-19 не е нищо повече от пропаганда

Снимка: Pixabay

Германският канцлер Ангела Меркел взе решение за ново продължаване на ограничителните мерки. Специалистът по инфекциозни болести Матиас Шрапе, който се противопоставя на идеята, че блокирането е единствената „спирачка“ за коронавируса, не е очаквал нищо по различно. Професорът по медицина и бивш федерален здравен съветник би искал правителството да има повече смелост да действа - като същевременно по-добре защитава уязвимите групи от населението, пише германският Focus.

Според Шрапе удължаването на локдауна е трябвало да се очаква. Проблемът е, че налагането на ограничения е много лесно да се използва за подобряване на показателите за заболеваемостта. Логиката зад този инструмент е, че той трябва да се използва постоянно. В противен случай статистиката за инфекцията отново ще се влоши. Поради това специалистът по инфекциозни болести се опасява, че този „неадекватен инструмент“ ще бъде здраво „бетониран“ в германската политика.

При всички случаи статистиката за честотата зависи от мащаба на тестване: ако има много тестове, броят на новите случаи ще бъде голям, ако тестовете са по-малко, тогава числата ще бъдат ниски. Следователно, смята той, статистиката може да се манипулира.

Според специалиста по инфекциозни болести заплахата от мутации не е нищо повече от пропаганда. Изследванията не са доказали голямата опасност от новите щамове. Всички вируси непрекъснато се променят. А уж „по-заразният британски вариант“ все още не се е превърнал в сериозен проблем на практика. Но ако се продължава в същия дух, винаги ще има нови аргументи срещу премахването на ограниченията. Правителството постави обществото в състояние на страх. И според Шрапе тази „ситуация е станала ужасна“.

Шрапе е убеден, че по-строги наказания за нарушаване на ограниченията няма да поправят ситуацията - забраните и заплахите няма да постигнат нищо. Във всеки случай хората търсят вратички, особено когато виждат, че всякакви мерки са безполезни. Единственият начин да накарате гражданите да слушат е чрез убеждение и интелигентни концепции. Ръководството също трябва да признае грешките. Ако Ангела Меркел каже, например: „Досега не успяваме да се справим с всичко. Ще започнем отново отначало и за това сте ни нужни всички вие“ – настроението и готовността на хората да си помагат един на друг веднага биха се повишили.

Проблемът, казва Шрапе, е, че Меркел се е заровила в тунел. Изследванията наричат това „кубински синдром“ - група лидери се обграждат само с хора, които споделят същото мнение. Ако е така, те продължават да правят същите грешки.

За да започне от нулата в борбата срещу коронавируса, федералното правителство първо трябва да започне да експериментира с превенция и да се откаже от постоянните заплахи от блокиране. На политическото ръководство трябва да се каже: „В момента експериментираме без гарантиран успех“. Например, можете напълно да отворите детски градини в една от федералните провинции, да изчакате две седмици и да проучите експеримента. Ако работи, тогава практиката може да се разшири и към други федерални земи.

Инфекциозният специалист твърди, че човечеството никога няма да се отърве от коронавируса. Хората ще трябва да живеят с коронавируса и болестите, които той причинява. Децата ще се заразяват, ще получават частичен имунитет и ако се заразят отново в зряла възраст, те ще имат само хрема. Това ще продължи, обобщава Шрапе в интервю за Focus.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа