Германското правителство не е изпълнило ангажиментите си към Гърция във връзка с бежанците

Германското правителство не е изпълнило ангажиментите си към Гърция във връзка с релокацията на бежанци. До средата на декември, Германия е приела 5332 бежанци от Гърция, докато според решението на Европейския съвет от 2015 година, тя е поела ангажимент за приемането на 17 209 души, пише гръцкото издание Protothema.

За тази история се разбра, след като „зеленият“ германски депутат Филип Полат постави официален въпрос на Министерството на външните работи на Германия. Полат заяви, че „Германия трябва да спази ангажиментите си. Германското правителство е поело задължения спрямо Гърция“.

В своя отговор, външното ведомство обясни, че броят на бежанците, договорен в Европейския съвет през 2015 година, е базиран на очаквания, които не са се оправдали. След споразумението между ЕС и Турция през 2016 година, в Гърция са пристигнали по-малко имигранти, отколкото се е очаквало година по-рано.

Освен това, в програмата за релокация е посочено, че в нея могат да бъдат включени само хора от националности, чиито представители с бежански статут в ЕС са най-малко 75%. Според германското министерство, само 500 бежанци в Гърция попадат в тази категория, като то се позовава на данни на Европейската комисия.

За разлика от това, гръцкия клон на Върховния комисариат на ООН за бежанците(ВКБООН) публикува свои данни в петък, в които се представя коренно различна картина, от тази, която рисуват от германското външно министерство. Оказва се, че броят на бежанците, попадащи в категорията подлежаща на релокация е многократно по-голям: само от юли до декември на островите Лесбос, Хиос и Самос са пристигнали 19,800 имигранти, като повече от 70% от тях са сирийци, иракчани или афганистанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа