Героиня на Агата Кристи разкрива престъпления

Г-ца Марпъл се присъединява към редиците безстрашни дами–детективи 

Приживе талантливата Джералдин Макюън получава много престижни награди 

Госпожица Джейн Марпъл, известната героиня на Агата Кристи, главно действащо лице в 12 романа, прави своя дебют с Murder at The Vicarage, публикуван през 1930 г. Сладката възрастна жена със страст към градинарството е квинтесенция на английската дама, която живее в тихото селце Сейнт Мери Мийд. Зад тази й външност, обаче, се крие остра като бръснач интуиция за разрешаване на престъпления. 

Джералдин Макюън е в ролята на г-ца Марпъл в първите три сезона на поредицата „Криминалните случаи на г-ца Марпъл“. В първия сезон на сериала, който дебютира по Epic Drama – британската актриса се превъплъщава в първата дама на криминалистиката в случаите по книгите The Body in the Library, The Murder at the Vicarage, 4.50 from Paddington и A Murder is Announced. През 2005 г. получава номинация за награда Satellite за изключителната си игра в тези четири филма. Най-отличена е за ролята си в Oranges Are Not The Only Fruit, за която печели BAFTA през 1991 г., а в последната си филмова изява Джералдин, която за съжаление умира през 2015 г., дава гласа си за анимацията Arrietty от 2010 г.

Тя казва: “Що се отнася до г-ца Марпъл, чувствам се сякаш са ми поверили национално съкровище, което се чувствам призвана да пазя, и с което същевременно много се гордея.“

Продуцентът Деймиън Тимър пък споделя: „Голямо щастие беше да се работи с толкова даровити сценаристи по тези адаптации. Докато оставаме напълно верни на духа на книгите, залагаме някои изненадващи елементи, които държат фенове нащрек. В тези филми се разбира много повече за миналото на г-ца Марпъл, отколкото където и да е другаде.“

Британската актриса се гордее с ролята си на детектив.

Джералдин Макюън е родена на 9 май 1932 г. в Олд Уиндзор, Бъркшир, Великобритания. От малка обича театъра. Дебютира на голямата сцена на 14 години и за кратко успява да постигне забележим успех. През 1988 г. именитата актриса решава да се пробва в режисурата. През 1991 г. пристига приветствието на критиката и Макюен печели престижната награда BAFTA. През 1998 г. актрисата решава да завладее Бродуей и дебютира в пиесата „Столове“, за която същата година получава номинация за престижната театрална награда „Тони“.

Пред 1986 г. Джералдин Макюън отказва да й бъде присъден Орден на Британската империя, а през 2002 г. тя се отказва от степента Дама -командор на този орден. От 1953 г. е омъжена за сингапурския театрален режисьор Хю Кретуел., който през 2002 г. умира в Лондон. Семейството има син, Грег Кратуел, който работи като лекар.

Коментари

Задължително поле