Герой на всекидневието с най-модерни електронни системи

Малкият Х модел на Opel е достатъчно голям за семейна кола

Малките детайли, в които инженерите на Opel влагат особено старание напоследък, създават голямата картина на имиджа на автомобилите на марката. Два такива дребни детайла грабнаха вниманието ми при първата среща с новия модел Crossland X. В мразовитата декемврийска сутрин симпатичният кросоувър с двуцветна каросерия бе покрит с тънък лед, а в момента не разполагах със стъргалка. Ами сега? Отключвам колата, паля мотора и докато включвам климатичната инсталация на макс, зървам бутон за отопление на челното стъкло. Натискам го и за няколко секунди фините нагреватели размразяват леда по него. Стъргалката е напълно излишна.

Това първо впечатление от Crossland X бе допълнено от следващото – отопляемия волан, който прави много по-комфортни първите километри в студения сезон. Такива малки детайли са решаващи за голямата картина на този приятен, удобен и отлично оборудван кросоувър. Докато се наслаждавам на приятно затопления удобен волан и превключвам предавките на механичната трансмисия, си мисля, че няма да е лошо и ръкохватката на скоростния лост да бъде с отопление. Колкото повече получава човек, толкова повече иска.

По една случайност се оказва особено актуално да шофираш автомобил от X гамата на Opel по времето, когато по телевизията се въртят заключителните епизоди от “X Фактор”, а по радиото звучат добре познатите коледни хитове по случай Xmas (по нашенски – Коледа). Изобщо Х е нещо много модерно днес и Х моделите на германската марка не правят изключение. Те си приличат на външен вид, но се различават по характер и предназначение. Crossland X е градски кросоувър с компактни размери и функционален интериор. По-дългият с една педя Mokka X е по-мускулест SUV със задвижване 4х4 и възможности за офроуд приключения, а още по-големият Grandland X е спортно-елегантен SUV с просторен и луксозен салон.

Въпреки че Crossland X е най-малкият на размери от трите модела с дължината си от 4,21 м, той предлага достатъчно място в пътническата кабина за комфортно настаняване на семейство с деца. И тук малките детайли играят своята голяма роля. Задните седалки са разположени върху релси и се плъзгат по дължина на каросерията в диапазон 15 см. Така собственикът може да увеличи вместимостта на и без това големия за класа багажник от 410 л до 520 л (при сгъване до 1255 л) и получава гъвкавост да моделира интериорното и товарното пространство. Друго дребно на пръв поглед, но важно за комфорта на пътниците качество са удобните ергономични седалки, които превръщат всеки нов Opel в много приятно средство за пътуване на дълги дистанции. Опционалният панорамен покрив с електрическа щора прави купето още по-светло и гостоприемно. Кокпитът е идентично подреден като този на колата на 2016 г. в Европа Opel Astra. По-високата позиция на седене осигурява отличен обзор, а по-дългият скоростен лост дава възможност водачи с различни височини да намерят най-добрата позиция на седалката зад волана.

Предлаганите модерни алуминиеви двигатели покриват потребностите на широк кръг потенциални купувачи на Crossland X. Бензиновата гама се задвижва от трицилиндров 1,2-литров агрегат в три нива на мощност. Базовият вариант разполага с 81 конски сили, а с технологиите на директно впръскване и турбо пълнене агрегатът генерира 110 конски сили (с 5-степенна механична и 6-степенна автоматична трансмисия) и 130 конски сили (с 6-степенна механична трансмисия). Дизеловите версии са оборудвани с четирицилиндров 1,6-литров двигател с мощност 99 конски сили (5-степенна механична трансмисия) и 120 конски сили (6-степенна механична трансмисия). Тестваният от мен бензинов вариант със 110 коня и ръчна кутия се представя убедително на пътя е ускорява пъргаво, без да проявява лакомия към горивото в резервоара, като в градски условия доближава разхода си до нивата на сходен по мощност дизелов мотор. За изминаващите много километри водачи Opel ще предложи и моторизация с фабрична газова уредба.

В зависимост от желанията и потребностите на купувачите Crossland може да предложи рядко срещани в компактните кросоувъри удобства като Head-up дисплей и безжично зареждане на смартфони. Изключителна полезна при всекидневното шофиране в градски условия е системата от камери, която дава на водача 360-градусова видимост и отлична картина при движение на заден ход върху цветния дисплей на таблото. По-неуверените в маневрирането могат да разчитат и на асистента за паркиране.

Богатият набор от предлагани електронни системи включва предупреждение за опасност от челен удар с функция за аварийно спиране, предупреждения за напускане на лентата и за наличие на обект в мъртвата зона на видимост, четене на пътните знаци, иновативни LED светлини, безключов достъп и стартиране, разпознаване на умора у водача. Всичко това, съчетано с компактните размери, модерния дизайн, функционалния интериор и ефикасната моторизация превръщат Crossland X в комбинация от силните качества на SUV, комби и ван.

Постоянно свързан

По-богат набор комуникационни услуги

Новият Crossland X е оборудван на най-високо ниво по отношение на комуникационната свързаност благодарение на технологията Opel OnStar. Чрез нея от автомобила може да се осъществи постоянна връзка с телефонен оператор и да се използват многобройните функции, сред които вече са търсене на места за паркиране и правене на хотелски резервации. Възможността за проследяване и откриване на превозното средство също е особено ценно за нашите географски ширини. А почитателите на постоянното сърфиране и общуване в социалните мрежи ще се зарадват на точката за безжичен интернет заедно с услугите на OnStar.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили