Гешев за убиеца от Галиче: Лицата, които тормозят населението, са известни, време е да ги изведем от средата

Ще създадем тази организация в най-кратко време, каза главният прокурор

Профилът на извършителя на убийството в Галиче е подобен на този при убийствата в село Сотиря и в Русе. Това каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Окръжна прокуратура - Враца.

„Изключително брутално убийство. Начинът на извършване говори за профил на социопат. Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност. Така че трябва и другите институции да си свършат работата. Всеки трябва да поеме своята отговорност. Проведохме среща с кмета на населеното място и го уведомихме за това какво предстои в национален план“, посочи Гешев.

„Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри координацията между Прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне случват такива трагедии като тази, която ще обсъдим“, допълни той.

Главният прокурор уточни, че задържаният предполагаем извършител е с мярка за задържане за 72 часа и е в изпитателен срок след постановена присъда, макар и непълнолетен.

"Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край", подчерта Гешев. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част Съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено, продължи той. "Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което Прокуратурата може да помогне. Ще създадем тази организация в най-кратко време. Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места“, каза Иван Гешев.

По повод задържането на министъра на околната среда и водите в оставка  Нено Димов главният прокурор коментира: "Дали някой ще бъде задържан по стража, може да реши само българският съд. Прокуратурата може само да изрази становище и да отправи искане".

България и българското общество не заслужават да бъдат превърнати в кофа за бокук. Децата ни не заслушават това. Ние от съдебната власт сме се ангажирали да предприемем съобветните действие. Всеки, който е извършил нещо в тази посока, трябва да си поеме отговорността по закон", коментира Иван Гешев по темата за вноса на боклуци от Италия у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право