Гешев: Николай Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачите на руски организации

На 09.09.2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи. Намерен е документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. Това каза на брифинг за медиите заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„В хода на разследването е установено, че обвиняемият е приел срещу заплащане да изпълнява задачите, възложени му от ръководителите на посочените от главния прокурор организации (б.р. -"Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания). Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни Гешев.

По думите на Гешев, той е изготвен с цел информиране на организациите каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да бъдат взети да се промени из основи геополитическата ориентация на България. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.

Банкерът беглец Цветан Василев имал участие в схемата, като е предлагал контролирани от него активи да отидат в руски ръце или да се използват за финансиране на цялата кампания.

Коментари

Задължително поле