Гешев: Няма да съм пощенска кутия за политиците (обзор)

Иван Гешев разговаря вчера близо 45 минути с президента Румен Радев, който подписа указа за назначаването му за главен прокурор. Снимка Денислав Стойчев

Президентът подписа указ за назначаване на обвинител №1

Ще развенчая мита, че главният прокурор е всевластен, заяви магистратът

Радев очаква развръзка по разследвания

“Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Категорично смятам да развенчая мита, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това, че е безотговорен, също не е вярно. За това, че той контролира всичко, също не е вярно.” Това заяви Иван Гешев минути, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му за главен прокурор. Гешев трябва да встъпи в длъжност на 10 януари 2020 г.

“Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията”, каза Румен Радев по повод натиска да не подписва указа за назначаване. На разговор с Гешев той обявил, че очаква развръзка за “корупцията по високите етажи на властта, за “Апартаментгейт”, за инфраструктурните проекти и за грабежа на КТБ.” “Изясняването на всички виновни и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор”, каза Радев. Според него въпросът е къде е мястото на прокуратурата и затова ще започне широк обществен дебат.

“Моето мнение е, че прокуратурата е част от съдебната власт и това е мнението на почти цялата магистратска общност”, каза Гешев. Той обяви, че прокуратурата трябва да бъде по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за постигане на справедливост. “Главният прокурор не е пощенска кутия. За мен е по рационално българските политици да си внасят сигналите до компетентната прокуратура. А не да използват главния прокурор за политическа реклама или за пощенска кутия”, обяви новият обвинител №1. Той добави, че “прокуратурата не е причина за всички проблеми в държавата, както се опитва да бъде представено от един политико-олигархичен кръг. Да се фиксираш и да изградиш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция, за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава.”

Коментари

Задължително поле