Гешев: Сигналът на г-н Рашков е едно правно нищо (НА ЖИВО)

Снимка: Прокуратура на РБ
Главният прокурор Иван Гешев

"Сигналът на вътрешния министър е юридически несъстоятелен. Докладът на служебния министър на вътрешните работи преследва нелегитимна политическа цел да се овладее съдебната власт".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Пленума на ВСС, който обсъжда предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

Дневният ред беше приет единодушно с 21 гласа. В началото Иван Гешев поиска, въпреки изискването на закона дискусията да бъде в закрито заседание, обсъждането да бъде публично, а не закрито. Той беше подкрепен в това искане от проф. Стоилов и от председателя на ВКС Лозан Панов.

В предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт. Правосъдният министър представи мотивите в резюме.

"Правосъдният министър трябва да посочи точно с кои свои действия съм уронил престижа на съдебната власт. Изложението на г-н Рашков е едно правно нищо. В него има прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации", допълни Иван Гешев.

Доказателствата, събрани със СРС-та, са обявени съгласно закона и явно някой се притеснява хората да чуят с кои политици и журналисти си говори Васил Божков и как ще промени Конституцията?", каза още Гешев.

Той определи нахлуването в президентството за медийна интерпретация.

"Има разрешение на съд. По същия начин се действа и при разследването и задържането на един действащ министър и негов заместник. Никой не казва, че това е нахлуване. На колегите са им издадени пропуски и тогава са влезли", заяви главният прокурор.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за предложението си за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор. 

Стоилов отговори на обвиненията, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган. „Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, каза Янаки Стоилов.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор, накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения. Според Стоилов Гешев „избирателно и тенденциозно” е разгласил данни от досъдебно производство. Също така е показал пристрастност, предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изказвания. Друга причина, която посочва министърът е „използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на Президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо”.

Гледайте НА ЖИВО ТУК

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право