На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Гигантска акула страхувала океаните (инфографика) Звярът атакува отново, но от големия екран

Макет на мегалодон в мексиканския Музей на еволюцията.

Истории за супер акулата, наречена мегалодон, са хит това лято с две августовски премиери. В “Мега звяр” срещу един от най-страховитите хищници в историята на Земята се изправя “железният” Джейсън Стейтъм. Премиера в САЩ преди дни имаше и лентата “Мегалодон” с екшън ветерана Майкъл Медсън в главната роля.

Експерти обаче успокояват, че днес в морските дълбини не съществуват гигантски хищни риби от подобен мащаб. Супер акулата е кръстосвала земните морета и океани преди около 2,6 милиона години. Мегалодонът е далеч по-едър от най-голямата днешна акула и има невероятна сила на захапката (виж графиката), достигаща около 18 тона – най-мощната, позната на човечеството. Знанията на учените за чудовищната риба идват от открити на всички земни континенти, освен Антарктида, фосили от нейни зъби, които са достигали до внушителните 18 сантиметра. Мегалодон означава именно “голям зъб”.

Една от най-големите заслуги в описанието на мегалодона е на австралийския учен д-р Джон Роу, който посочва и теглото на хищника – около 100 тона или 30 повече от най-голямата бяла акула.

Екипът на д-р Роу е използвал високотехнологичен метод, за да сравни черепите на бяла акула и мегалодон, създавайки негов дигиатален модел с висока резолюция. Специалистите разкриват, че праисторическият ловец се е хранил дори с китове, които са убивани с помощта на откъсване на големи “хапки от тях”. “Тези акули са изчаквали плячката си в засада, след което са ги наранявали и са изчаквали жертвата си да умре”, каза Роу. И допълва, че мегалодонът се е хранел изключително внимателно, за да не увреди зъбите си, ако захапе твърде дълбоко.

Първите открити фосили от зъби на мегалодон, от които идва почти цялата информация за хищника, датират отпреди 20 млн. години. “От тях съдим, че мегалодонът е бил не само най-голямата акула в света, но и една от най-големите риби, които някога са съществували”, коментира Ема Бърнард, специалист по палеобиология.

Мегалодонът се е адаптирал към тропически и субтропически води и за изчезването му се смята, че е виновно глобално захлаждане в края на плиоцена (преди около 2,6 млн. години).

Учените са на мнение, че една трета от морските гиганти, включително 43% от костенурките и 35% от морските птици са загинали с падането на температурите в резултат на ефекта на доминото в хранителната верига.

“Иначе днес съществуването на морски хищник от подобен мащаб в океаните е абсолютно невъзможно”, категорична е Ема Бърнард. “Със сигурност щяхме да го забележим, още повече че е приспособен към по-топли води, а не към студените, в които по-лесно може да се скрие, без да знаем”, казва тя.

SCIENCE: Megalodon – Largest shark that ever lived

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Страхувала океаните“!! Браво Петьо, браво Блъсков! Браво „Труд“, браво българска „журналистика“!!

  2. Най-големите бели акули не са три тона,край бреговете на ЮАР са засичани и по 7-9 тона бели акули,наричани „подводницата“,но е наистина малко вероятно такъв звяр да е оцелял до наши дни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.