От „развързването на кесията“ не печелят най-бедните Намаляването на данъците има голям ефект върху икономиката

Смяна на върха Новият луксозен SUV на VW завива със задните колела и масажира пътниците

Саутгейт е най-елегантният селекционер на мондиала

Музеят в Търново показва безплатно експозиции, свързани с последните дни от живота на Левски Културната институция отбелязва 181 години от рождението на Апостола на свободата

Посланикът на Франция Ерик Льобедел: Титлата развълнува цяла Европа

Шефът на БАБХ Дамян Илиев: Избиването на животни заради риск от чума е единствената възможна мярка

Мария Габриел: Човекът трябва да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Какво направил Чък Норис, като се качил без билет в тролей №9

Явор Гечев, „Четири лапи”: БАБХ може да докара чумата до Видин

Беларус дарява на Сърбия четири нови изтребителя „МиГ-29“

Слънчево и горещо ще е времето днес

БАН ще проверява финансовото състояние на НИМХ

Сблъсъци с полицията във Франция след празненствата за световната титла

Експерти класираха най-безполезните функции на смартфоните

Гимназистите ни първи в Европа по употреба на анаболи

Снимка: Архив

Анаболните стероиди и хазартът са новите заплахи за подрастващите у нас. Това стана ясно по време на Десетата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотици във Варна.

Според проучване от 2015 г., обхванало 96 000 ученици на възраст 15-16 г. в 35 страни от Европа, българските гимназисти са първенци по употребата на анаболи. Ползват ги 10 на сто от момчетата и 2 на сто от момичетата, докато средният процент за страните участнички е 1 на сто, обясни Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център по наркотици и наркомании.

Според нея тепърва предстои анализ на причините за тази опасна тенденция, както и за влечението към хазарт, което за първи път е влязло в обхвата на ежегодните изследвания. Резултатите сочат, че учениците предпочитат онлайн залозите.

У нас 30% от момчетата и 7% от момичетата играят хазарт поне веднъж годишно. По този показател сме шести, а първа е Гърция. България обаче е сред малкото евродържави, в които през последните 16 г. има двоен ръст на употребяващите дрога деца. От 14% през 1999 г. те са се увеличили до 30% или близо 22 000 през 2015 г. Навсякъде в Европа най-предпочитан от гимназистите е канабисът, който у нас се намира лесно според 44% от анкетираните. 8 на сто са опитвали дизайнерски дроги и опасния друсан чай – смес от билки и синтетика, заместващ традиционните наркотици.

„Процентът е двойно по-висок от средния за Европа. Често самите деца не знаят какво точно пушат, защото непрекъснато се появяват нови психоактивни вещества, повечето от които са силно токсични“, поясни Банчева.

Проучването сочи още, че въпреки отчетения за 15 г. спад с 14% всеки четвърти български ученик на 16 г. пуши, докато средно в Европа децата тютюнджии са двойно по-малко. За 15 г. употребата на алкохол сред подрастващите у нас се е запазила на едни и същи нива – 59% пият поне веднъж месечно, а 46% от тях са изгълтали по 5 питиета наведнъж. Надминават ги само връстниците им от Австрия и Дания, показва проучването на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.