Гимназисти се учат да управляват дронове във ВСУ

Университетът кани млади програмисти на изследователски лагер

Състезатели от школата по програмиране на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" получиха покана от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" да участват в летни обучения по управление на дронове със Scratch и Python в контролирана и безопасна среда. Това стана ясно след гостуване на гимназисти от школата при студенти и преподаватели от катедра "Информатика и икономика" във ВСУ.

Програмистите от 10 до 12 клас се запознаха със съвременното приложение на алгоритмите за графи при изследвания за бизнес цели и получиха възможност да управляват дронове в Технологичния институт на ВСУ. Следващата им визита в университета ще е през март, когато ще бъдат запознати с различни подходи за обработка и анализи на изображения.

"Ще привлечем учениците с интерес към изследванията в областта на компютърните науки и ще продължим да ги подкрепяме при подготовката на техни проекти, с които могат да участват в национални състезания", обясни доц. д-р Галина Момчева, ръководител на катедра "Информатика и икономика" във ВСУ.

Най-добрите участници ще бъдат поканени да се включат в международен изследователски лагер за анализ на биомедицински изображения. Той ще се проведе от 17 до 22 юни, а лектори ще са преподаватели от ВСУ и Медицинския университет във Варна. "Искаме да докажем, че талантите в областта на компютърните науки могат да продължат развитието си и в университетите във Варна", допълни доц. Момчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони