Гимназията по туризъм в Търново с награди от националния конкурс „Родолюбие”

Приключи  XXV Национален ученически конкурс под наслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в европейския съюз“. Организатори са Националният клуб “Родолюбие” със съдействието на Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, Синдиката на българските учители, Тангра ТанНакРа Общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, в.“Учителско дело“ и в.“Аз Буки”.

ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново за пореден път е единственото училище от Великотърновски регион, което участва в този конкурс и печели награди. В надпреварата участваха 144 ученици в двете възрастови групи /V-VIIIклас и IX – XIIклас/; достигнаха до финал 90 от тях, като участниците от Гимназията по туризъм бяха петима и всички заслужиха награди.

Специалната награда на Министерството на образованието е за Румяна Асенова Иванова, XIв клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ за презентацията „Празници в България“, на английски език със субтитри на български език, чрез която са представени историята и традициите на някои от празниците в България – Никулден, Йордановден, Ивановден, Трифон Зарезан, Гергьовден, Цветница, Петровден, Спасовден, Банго Васил. Всеки празник е озвучен с емблематична за него песен. Учителят, с когото е работила ученичката, е инж. Славка Проданова.

Специалната награда на Българска генеалогична федерация „Родознание“ получи Янислав Василев, ученик от XIг клас, специалност „Кетъринг“, за презентацията „В пантеона на безсмъртието“, която представя животът и делото на доктор Васил Берон – патрон на Гимназията по туризъм. Янислав е разработил презентацията с учителите Мариана Маринова по история и цивилизация  и инж. Славка Проданова по икономически предмети.

Трета награда получи Мине Алит, ученичка от XIб клас, специалност „Кетъринг“  за реферата си „Търновград – извор на духовност“, чрез който представя животът  в Търновград – етимология на името, историята на града, нравите, традициите, обичаите, спомените  на Търновци. Бистра Стефанова, учител по история и цивилизация е консултантът на Мине.

Теодосия Иванова, ученичка от XIб клас, специалност „Кетъринг“  за реферата „Българската шампания“ получи грамота. Ученичката разказва за родния си град – Сухиндол. Учителят, подготвил Теодосия е  Бистра Стефанова, учител по история и цивилизация.

Второ място за презентация получи Мариела Иванова, ученичка от XIIа клас, специалност „Организация на хотелиерството“ . Абитуриентката, чрез своето видео,„Обектите на ЮНЕСКО в България“,  прави виртуална екскурзия на английски език със субтитри на български, представяйки забележителностите. Учителят, с когото е работила Мариела, е инж. Славка Проданова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони