Гимназия на протест срещу закриване на танцови паралелки

Ученици, учители и родители се вдигнаха на протест и откриха подписка срещу закриването на паралелките по хореография в Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства /НГХНИ/ "Константин Преславски" във Варна. Облечени в носии гайдари и деца от представителния ансамбъл за народни танци със свои изпълнения дадоха старт на кампанията за съхранение на катедрата "Хореография", в която в момента са обучават 208 деца.

Досега това е ставало под формата на профилирани паралелки, но новият Закон за предучилищното и училищно образование игнорира тази форма на обучение. Затова от НГХНИ предложили за следващата учебна година да разкрият един професионален клас за български и съвременни танци за осмокласници. От Регионалното управление на образованието /РУО/ във Варна обаче не одобрили паралелката и наесен гимназията ще приеме за последно профилирано танцьори деветокласници.

"Не искаме нещо за себе си, а да дадем и да градим, да съхраним българщината. За 10 г. изградихме отлична база с 3 хореографски зали, над 2000 носии и аксесоари. Имаме много успехи, танцьорите ни многократно са ставали лауреати на състезания у нас и в чужбина. В годините, когато учителите застаряват, 12-те преподаватели по хореография тук са на средна възраст от 29 г. Апелирам хората в институциите да не мислят по букви и точки, а с душата си като българи. От община Варна ни подкрепят", каза директорът на НГХНИ Емил Груев пред препълнената с ученици, родители и преподаватели актова зала. Предшественичката му Валентина Крачунова емоционално апелира: "Да защитим дома си!" и обяви, че в региона другаде няма такова обучение.

"Това не отговаря на истината", контрира задочно пред "Труд" шефката на РУО-Варна Венцеслава Генова. Тя уточни, че професионални танцьори от години подготвя Националното училище по изкуствата "Добри Христов", което е към Министерството на културата. От НГХНИ поискали от МК същия статут, но им бил отказан.

"Според закона в една община не може да има еднакви професионални паралелки в различни училища. Не съм го писала аз, но не мога да извърша нарушение. План-приемът бе съгласуван на областен съвет по заетост и в МОН без забележки и в него НГХНИ е единственото училище с цели 10 паралелки за прием след седми и осми клас", коментира Генова.

Тя бе учудена защо протестът не се е случил по-рано, а точно преди изборите. Съветът й към недоволните бе да предложат в следващия парламент корекции в Закона за предучилищно и училищно образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България