Гинка Върбакова: Покупката на ЧЕЗ става с кредит от международна банка

"Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство", уточни бизнесдамата

Ако сделката за придобиване на ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес, заяви Гинка Върбакова по Нова ТВ. "Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща", обеща тя.

Бизнесдамата от Пазарджик беше категорична, че фирмата, която купува ЧЕЗ, е 100% нейна собственост. Тя заяви, че от 20 години е в частния бизнес, а от 10 години се занимава с енергетика: "Занимаваме се с производство на електрическа енергия от ВЕИ (възобновяеми източници на енергия - бел.ред.) и изграждане на енергийния инфраструктура. Занимаваме се с фотоволтаици и строителство".

„Аз съм едноличният собственик на компаниите. Това се вижда от Търговския регистър”, заяви Върбакова.

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. Покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия. Относно това колко е голямо финансирането - няма как да го коментираме, защото сме подписали договори за конфиденциалност, които са с много строги клаузи и неустойки”.

Бизнесдамата призна, че компанията, която участва в процедурата, е на 1 година: "Това е компания, зад която стоят моите компании. Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хиляди лева. Според българското законодателство, тя можеше да е и с 2 лева капитал".

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка Върбакова отвърна: „Практиката е при такъв вид финансиране да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”. И допълни, че активите на нейните компании се оценяват на около 100 милиона лева.

"Процедурата беше открита. Нашето име беше в медиите от една година. И досега никой не ни потърси, за да ни попита кои сме. Това е информация, която не е нова. И аз се учудвам защо е тази медийна истерия", каза Върбакова.

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично. Бизнесдамата определи подалия оставка енергиен министър като "страхотен човек и страхотен експерт в своята област",който е спомогнал много за развитието на българската енергетика през последните години.

На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, Гинка Върбакова беше категорична: „Тук става въпрос за чешка компания. Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”.

По думите й Теменужка Петкова е единственият политик, когото познава тя. И беше категорична, че не искам да ставам публична личност, нито пък желае да бъде използвана за политически цели.

Тя поясни, че процесът по придобиването на активите още не е приключил напълно. И сподели, че документацията по сделката тежи цели 15 килограма.

Върбакова коментира информацията, че не е била изрядна към НАП и че частен съдебен изпълнител е продавал нейно имущество заради необслужван кредит: "Ние сме повече от 20 години в частния бизнес и такива неща се случват. Към момента моите компании са много стабилни. Нямам никакви задължения като данъци към НАП нито като физическо лице, нито от страна на компаниите ми".

Коментари

Задължително поле