Гинка Върбакова след срещата с Борисов: Премиерът иска пълен контрол върху сделката с ЧЕЗ

С министър-председателя Бойко Борисов обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Това каза на брифинг в МС Гинка Върбакова собственик на „Инерком България“ след среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев във връзка със сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием, каза Върбакова, която заминава за Чехия, за да обсъди с продавача възможностите за участие.

Премиерът поиска участие, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители, обясни още Върбакова. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ, с продавача, уточни тя. Преди това не мога да коментирам нищо. Финансирането е напълно публично, то е реализирано от международни банки, не участват български банки в него, заяви Върбакова.

Ако това ще успокои крайните потребители, съм склонна държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който има, стига продавачът да бъде съгласен на това. Това са разговори, които ще предстоят. Заминавам за Чехия като представите на моите компании, за да запозная продавача със създалата се обстановка и да водя разговори с него по договора, който имаме, обяви Върбакова.

Не мога да коментирам части от сделката, защото това е конфиденциална информация, обясни още Върбакова.

Ние заявихме ясно воля да участваме в сделката, ако чешката страна се съгласи. Държавата има възможността за това, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България